Svet
69334 ogledov

"V globinah Jadrana se dogaja nekaj zelo nevarnega"

Morje
Vse glasnejša vprašanja.

Na območju južnega in srednjega Jadrana je najprej začela odmirati spužva, zatem školjke, poznane pod imenom veliki leščur. V plitvinah se je medtem izgubila školjka klapavica. Slobodna Dalmacija prenaša ugotovitve potapljačev z Brača, da jih ni niti za vzorec. Po njihovih besedah so izginile, kot da nikoli ne bi niti obstajale.

Pred nekaj dni pa so aktivisti z območja Neretve na njenih plitvinah opazili ogromne količine odvrženih školjk veliki leščur. Kot poroča Slobodna Dalmacija, v njih ni bilo življenja.

Aktivisti se sprašujejo, kaj sledi. Nihče ne ve, strokovnjaki pa pritrjujejo, da se odmirjanje morskega življa širi iz južne strani. Trenutno naj bi bilo kritično na območju severno od Zadra in okrog otoka Pašmana. Če bo šlo tako naprej, bo na vrsto prišla tudi Istra.

Oblak fekalij pri Peroju Onesnaženje Svet Oblak fekalij na Jadranu viden z vesolja, vse več okužb

Eden izmed braških potapljačev je za Slobodno Dalmacijo povedal, da je globina morja vse od otoka Lastovo do Telaščice nadvse žalostna. Dodal je, da naj bi bilo tako v celotnem Mediteranu. Vse manj je spužev, ki jim tako raste cena, velikim leščurjem naj bi škodovale bakterije ali paraziti, tudi strokovnjaki še niso prišli vprašanju do dna. Potapljači so si enotnega mnenja, da se v globinah Jadrana dogaja nekaj zelo nevarnega.

Goran Radotić, potapljač, ki se z nabiranjem spužev ukvarja profesionalno, komentira, da je stanje ne le alarmantno, pač pa naravnost katastrofalno. Meni, da je do pomora spužev v večjem delu Jadrana prišlo zaradi porasta temperature morja, kar naj bi se odražalo tudi po prihodu nekaterih ribjih vrst, ki jih prej na tem območju ni bilo.

Portugalska ladjica Lahko povzroči smrt Svet V Jadranskem morju našli eno najbolj strupenih živali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6