Svet
34734 ogledov

V hrvaškem morju tone tovorna ladja

Ladja Haksa MMPI
V Jadranskem morju tone turška ladja, nevarnost hudega onesnaženja.

Pri arhipelagu otočkov Jabuka sevezahodno od otoka Vis ima hude težave turška tovorna ladja z imenom Haksa, ki je bila na poti v Luko Koper. Ponoči je poslala klic v sili, saj je v njeno podpalubje v strojnico vdrla voda. 

Stekla je obsežna reševalna akcija, pri tem pa hrvaške pomorske oblasti sodelujejo tudi z italijanskimi, saj je lokacija ladje blizu italijanskih teritorialnih voda. 

Ko so sprejele klic v sili, so hrvaške oblasti pozvale bližnji italijanski tanker, da je priskočil na pomoč in je prevzel osem članov posadke na turški ladji. Rešeno posadko so kasneje prepeljali v Split.

Ladja Hrvaška Svet Drama na morju: To bodo naredili z nesrečno ladjo

Kapitan in še štirje mornarji so se odločili ostati, dokler bo to varno. Na območje pluje več vlačilcev in drugih reševalnih ladij, poročajo hrvaški mediji. Vdiranje vode v trup ladje naj bi zaustavili, a poškodba še ni ustrezno sanirana. Na pomoč naj bi jim prišli potapljači, ki bodo poskušali sanirati ladjo do te mere, da bi jo lahko odvlekli v ladjedelnico v Trogirju.

Načelnik splitske postaje pomorske policije Joso Vujić je pojasnil, da je za nesrečo najverjetneje kriva starost ladje. Ladja je bila izdelana leta 1993. 

Ladja zemljevid | Avtor: Marinetraffic.com Marinetraffic.com

V tem trenutku morje okoli ladje naj ne bi bilo onesnaženo. Ladja prevaža okoli 3.000 ton minerala magnezit, ki se uporablja za izdelavo ognjeodpornih materialov, poleg pa še 70 ton pogonskega goriva in drugih maziv. 

Ladja Hasa je dolga dobrih 86 metrov, izdelana je bila leta 1993. 

Zgornja slika prikazuje ladjo Hakso 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14