Svet
228 ogledov

V Italiji na oblasti desnica

Volitve v Italiji Epa
Desnosredinsko zavezništvo Silvia Berlusconija je zmagalo na parlamentarnih volitvah v Italiji, najmočnejša posamična stranka pa je Gibanje Pet zvezd.

Na parlamentarnih volitvah v Italiji je jasen zmagovalec desnosredinsko zavezništvo Silvia Berlusconija, a s skupno približno 37 odstotki podpore ni osvojilo absolutne večine. Populistično Gibanje Pet zvezd bo tudi po delnih uradnih izidih najmočnejša posamična stranka.

Gibanje pet zvezd, ki se je v volitve podalo brez koalicijskega zaveznika, naj bi glede na projekcije televizije La7 v senatu osvojilo 33,6 odstotka podpore, v spodnjem domu parlamenta pa 32,5 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V 630-članski poslanski zbornici se tako stranki glede na projekcije, ki temeljijo na delnih uradnih izidih - preštetih je približno tri četrtine glasov - obeta med 216 in 236 sedežev, v 315-članskem senatu pa med 102 in 122.

Gibanje na jugu, na severu Salvini

A medtem ko je Gibanje pet zvezd največji uspeh zabeležilo na jugu države, se je na severu najbolje odrezalo desnosredinsko zavezništvo, znotraj katerega je sicer stranka Liga Mattea Salvinija premagala Berlusconijevo Naprej Italijo. Prvi je v poslanski zbornici pripadlo 17,5 odstotka glasov, drugi pa 14,2 odstotka.

V senatu naj bi zavezništvu osvojilo 36,5 odstotka, v poslanski zbornici pa 37,3 odstotka sedežev. V spodnjem domu parlamenta naj bi tako zasedlo med 248 in 268 sedežev, kar je manj od 316, ki bi jih potrebovali za absolutno večino, poroča BBC. V senatu se mu obeta med 118 in 150 sedežev.

Renzi poražen

Časnik L'Espresso danes piše, da so volitve prinesle "najtemnejšo uro za italijansko levico", poraz priznavajo tudi v Demokratski stranki Mattea Renzija. Stranka naj bi v senatu osvojila 18,3 odstotka glasov, v poslanski zbornici pa 18,7. V prvem naj bi zasedla med 42 in 54 sedežev, v drugi pa med 107 in 127. Doslej vladajoča stranka je glede na izjave vodilnih članov že na poti v opozicijo.

Končni uradni izidi naj bi bili znani šele čez več ur.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice