Zdravje > Aktualno
41 ogledov

V Italiji nosečnosti niso hoteli prekiniti, zato je prišla v Slovenijo

Zika, otrok Reševalni pas/Twitter
Mati otroka z mikrocefalijo, ki se je z virusom Zika okužila v Braziliji, nato pa v 32-tednu prekinila nosečnost v UKC Ljubljana, je 26-letna Italijanka Sofia. Slovenski strokovnjaki so na podlagi raziskav na plodu dokazali povezavo med virusom Zika in mikrocefalijo. V Slovenijo je prišla, ker v Italiji niso hoteli prekiniti nosečnosti.

Čeprav slovenski strokovnjaki identitete matere niso hoteli izdati in so namenoma govorili o Evropejki, saj naj bi jih za anonimnost prosila sama, je zdaj 26-letna Italijanka o svoji boleči izkušnji spregovorila za italijanski dnevnik La Repubblica. 

Preberite: 

Za Ziko zbolela konec prvega trimesečja

Sofia se je leta 2012 preselila v brazilsko mesto Natal, kjer je študirala biologijo. Tam se je poročila in marca letos ugotovila, da je noseča. Nosečnost je potekala običajno, dokler se ob konci prvega trimesečja po telesu niso pojavili srbeči izpuščaji ter visoka vročina. Njen ginekolog ji je po telefonu pojasnil, da gre za virus Zika in da bo čez nekaja dni vse v redu. Sofia, ki je takrat za viris slišala prvič, je ginekologu zaupala. Čez nekaj dni se je res počutila bolje, kmalu za tem pa je na pregledu izvedela, da nosi fanta, ki mu je dala ime Pietro. 

"Ste prepričani, da ste rodili marca?"

Otroka je žela roditi v Italiji, kjer je hotela opraviti tudi vse rutinske preiskave. "Avgusta, ko sem bila v petem meseču nosečnosti, mi je ginekolog pri pregledu dejal: Ste prepričani, da ste zanosilii marca? Kajti otrok je veliko manjši, kot bi moral biti," ji je takrat dejal ginekolog. Na nov pregled so jo naročili čez 20 dni. Takrat so nosečnost razglasili za visoko tvegano in jo poslali v bolnišnico Borgo Trento v bližini Verone. Tam so jo naročili na preiskavo z magnetno resonanco. Čas je mineval, bil je že konec septembra. 

O Ziki niso hoteli slišati

"Zdravnica je razširila oči, ko je strmela v monitor. Kaj je to, je rekla," razlaga Italijanka. Preiskava je pokazala, da so otrokovi možgani polni cist, Sofiji so povedali, da njen otrok ne bo ne videl ne slišal. Kaj je vzrok za ciste, ji niso znali pojasniti. 

Naredila je vse preiskave za tropske bolezni, vse so bile negativne. Zdravnikom je, kar ima dokumentirano, povedala, da je živela v državi, kjer razsaja Zika, vendar so ji odgovarjali, da o tem virusu ni nobene literatutre. "Odločili se niso ničesar, pustili so me samo, sprašavela sem se, če bo moj otrok sploh preživel, če bo vegetiral..." razlaga mati, ki se je nato odločila, da je bolje, če nosečnost prekine. Bila je v sedmem mesecu. "V Italiji tega ne moremo narediti," so ji dejali, nek zdravnik pa ji je skrivaj dal papir z naslovom Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Otrokov srček se je ustavil

Odšla je v Ljubljano. "Bila sem obupana, nobenih odgovorov nisem imela. Ko sem prišla v Ljubljano je bil 12. oktober in takoj so ustanovili zdravniško komisijo. Medtem so ugotovili, da se Pietro ne premika več."

Porod so sprožili 15. oktobra, Pietrovo srce pa ni več bilo, razlaga. "Vse, kar me spominja na mojega sina, so odtisi stopala in roke. Njegove organe sem podarila v raziskovalne namene." Mesec kasneje so ji sporočili rezultate obdukcije. V njegovih možganih so, prvič v Evropi, odkrili virus Zika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.