Svet
50 ogledov

V Kairu trije mrtvi, novinarka ustreljena v glavo

Egipt Kairo protesti spopadi Al Sisi Mohamed Mursi Muslimanska bratovščina
1/7
Reuters
Na ulicah številnih egiptovskih mestih so se danes zbrali privrženci in nasprotniki donedavnega poveljnika egiptovske vojske Abdela Fataha al Sisija, ki je pred dvema dnevoma napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah.

V Kairu so se policisti spopadli z islamisti, pri čemer so bili ubiti trije ljudje, med njimi tudi novinarka. Majada Ašraf, ki je delala za zasebni časopis Al Dustu, je bila ustreljena v glavo med spopadi v četrti Ein Šams na severu egiptovske prestolnice. Tam sta bila ubita še dva človeka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Blizu osrednjega kairskega trga Tahrir pa so se zbrali privrženci Abdela Fataha al Sisija, ki so nosili njegove portrete. Zborovanje v njegovo podporo je potekalo tudi v drugem največjem egiptovskem mestu Aleksandriji.

Sisi bo gladko zmagal

Al Sisi je v sredo odstopil s položaja poveljnika oboroženih sil in obrambnega ministra ter sporočil, da bo kandidiral na predsedniških volitvah, ki bodo po pričakovanjih maja. Analitiki so prepričani, da bo al Sisi gladko zmagal na volitvah in nadaljeval z zatiranjem islamistov.

Se pa mnogi bojijo, da se Egipt vrača v čase Hosnija Mubaraka, ki je tri desetletja s trdo roko vodil državo. To bodo prve volitve v Egiptu, odkar je vojska julija lani odstavila prvega svobodno izvoljenega predsednika države Mohameda Mursija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.