Svet
3466 ogledov

Tako se je za napad na most Putin maščeval Ukrajincem

Kijev ukrajinski vojaki Epa
Ruske sile so ukrajinsko prestolnico nazadnje napadle 26. junija.

Po napadih v južnem delu Ukrajine v Zaporožju in Dnipropetrovsku so danes odjeknile eksplozije v ukrajinski prestolnici Kijev, kjer že več tednov ni bilo spopadov.

"Ponovno je bila uničena večnadstropna stanovanjska stavba. Obstajajo žrtve," je okoli ponoči preko družbenega omrežja Telegram objavil regionalni guverner Zaporožja Oleksandr Staruk.

"Več eksplozij v predelu Ševčenskivski v središču glavnega mesta," pa je danes zjutraj na Telegramu zapisal kijevski župan Vitalij Kličko, ki je kasneje zatrdil, da gre za ruske napade na mesto.

V Kijevu je za posledicami napadov umrlo najmanj 5 ljudi,12 je ranjenih, je na Telegramu sporočil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko. Med mesti, ki so jih zadeli izstrelki, je bilo tudi otroško igrišče.

Po navedbah očividcev je bilo na območju okoli Kijeva približno dve uri po tistem, ko je odjeknila prva eksplozija, slišati še več eksplozij. Reševalci so poskrbeli za ranjene in gasili goreče avtomobile, kažejo objavljeni posnetki.

Na jutranje napade se je preko Telegrama odzval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. ''Poskušajo nas uničiti in izbrisati z obličja zemlje. Uničiti naše ljudi, ki spijo doma v Zaporožju. Ubiti ljudi, ki hodijo na delo v Dnipro in Kijev. Zračni alarm ne pojenja po vsej Ukrajini. Izvajajo se napadi. Na žalost so mrtvi in ​​ranjeni. Prosim, ne zapuščajte zavetišč. Poskrbite zase in za svoje najdražje. Zdržimo in bodimo močni,'' je zapisal Zelenski.

Kot je še dejal ob tem, so bili današnji napadi usmerjeni v energetsko infrastrukturo Ukrajino, Rusija pa je pri tem uporabila tudi brezpilotna letala iranske izdelave.

"To jutro je težko. Opravka imamo s teroristi. Na desetine raket in iranskih šahedov (iranski droni, op.p.). Imajo dve tarči. Energetske objekte po vsej državi (...) Hočejo paniko in kaos, hočejo uničiti naš energetski sistem," pa je ukrajinski predsednik dejal v video sporočilu in ob energetskih objektih kot drugo tarčo navedel ljudi.

Do napadov z raketami in droni naj bi prišlo tako na severu in jugu kot tudi na vzhodu in zahodu države, tarča pa so bila območje Kijeva ter regije Hmelnicki, Lvov, Dnipro, Vinica, Ivano-Frankivsk, Zaporožje, Sumi, Harkov in Žitomir, je še povedal Zelenski.

Poleg Kijeva so bila po navedbah ukrajinskega predsedstva danes tarča obstreljevanja tudi številna druga mesta po državi, med drugim Lvov. Žrtve naj bi bile tudi drugod po državi.

Kremelj pred napadom na most zagrozil s povračilnimi ukrepi

Sobotni napad na ključni most med polotokom Krim in celinsko Rusijo je zanetil nemir v Kremlju in na zasedenih območjih. Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo ukrajinske tajne službe okrivil za veliko eksplozijo in potezo označil za teroristično dejanje. "Avtorji, storilci in sponzorji so ukrajinske tajne službe," je na srečanju z vodjo preiskovalnega odbora Aleksandrom Bastrikinom dejal Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da ni nobenega dvoma, da je šlo pri eksploziji za teroristično dejanje.

V sobotni eksploziji na mostu, ki naj bi jo povzročil tovornjak bomba, so bili po navedbah Moskve ubiti najmanj trije ljudje, Kijev pa odgovornosti zanjo ni prevzel. Most je sicer za rusko vojsko ključnega pomena, saj predstavlja njeno pomembno oskrbovalno linijo.

Na dogodek se je odzval tudi Putinov zaveznik in nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev ter pozval k uničenju odgovornih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Vsa poročila in sklepi so pripravljeni. Odgovor Rusije na ta zločin je lahko le neposredno uničenje teroristov," je dejal trenutni predsednik ruskega sveta za nacionalno varnost, ki bo zasedal danes.

Po oceni britanskih obveščevalnih služb bo imelo uničenje dela mostu na Krim zelo verjetno velik vpliv na sposobnost oskrbe ruskih sil v vojni z Ukrajino. Proruski guverner Krima Sergej Aksjonov je ob tem že izrazil željo po maščevanju.

Rusija je že pred tem večkrat zagrozila s hudimi posledicami, če bi si Ukrajina drznila napasti most.

dezurni@styria-media.si

most na Krim Kerški preliv Krim Svet Zelenski zbodel Ruse glede mostu, Putin že odgovoril
Komentarjev 89
  • nateg 11:04 10.oktober 2022.

    UDRI PUTINE, NAJ POCR.A TA GOLAZ.N NACISTIČNA!!!!!!

  • Avatar Delavec93
    Delavec93 10:44 10.oktober 2022.

    Novinarji so postali prav leni.. 2 leti, vsak dan, novice o nekem nevidnem virusu, ki je bil manj nevaren kot prehlad, in sedaj bodo v nedogled novice o Ukrajini. Na svetu so še druga krizna žarišča - Palestina, Sirija, Jemen, ...prikaži več Irak... kjer se dnevno dogajajo hujše stvari.. ampak o tem se ne poroča, ker zločine delajo ZDA, Izrael in Savdska Arabija (najbolj demokratične države na svetu), kjer ti odsekajo glavo, ker si pil pivo.

  • bljitva 10:38 10.oktober 2022.

    Nato naj vžge direkt po Moskvi z vso silo, pa tut če atomske začnejo padat...itak bo šlo vse u kurac, prej al slej...