Svet
12746 ogledov

Zelenski zbodel Ruse glede mostu, Putin že odgovoril

most na Krim Kerški preliv Profimedia
Sobotni napad na ključni most je zanetil nemir v Kremlju in na zasedenih območjih.

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o okrepljenem varovanju mostu na Krim in infrastrukture, ki polotoku zagotavlja elektriko in zemeljski plin.

Na 19 kilometrov dolgem mostu je v soboto zjutraj eksplodiral tovornjak, ko se je mimo peljal vlak s cisternami, polnimi dizla. V napadu so umrli trije civilisti. Most so že v soboto popoldne delno usposobili za promet.

Kremelj je odredil preiskavo dogodka in že v soboto so bili na delu potapljači, ki so preverjali konstrukcijo mostu.

Sergej Surovikin Vladimir Putin Potrditev Svet Po seriji porazov Putin zamenjal glavnega poveljnika

Ruski guverner krimske oblasti Sergej Aksjonov je prebivalstvo polotoka pomiril, da imajo dovolj goriva za mesec dni, hrane pa za dva meseca. Dodal je, da je na Krimu moč čutiti "zdravo željo po maščevanju".

most na Krim Kerški preliv | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinski predsednik je v rednem nočnem nagovoru zbodel Ruse. "Danes ni bil slab dan, v Kijevu bilo sončno. Na žalost je bilo nad Krimom precej oblačno,  čeprav vroče," je Volodimir Zelenski dejal o napadu na most.

most na Krim Napad na most Svet Ukrajina slavi, Rusi napovedali "hude posledice"

V zgodnjih nedeljskih jutranjih urah so svet obšle fotografije iz Zaporožja, kjer je bilo v raketnem napadu ubitih najmanj 17 ljudi, med njimi šest otrok. 

"Spet neusmiljen napad na miroljubne ljudi. Na stanovanjskem stavbe, sredi noči," je o napadu na Telegramu zapisal Zelenski. "Popolna zloba. Divjaki in teroristi. Od tistih, ki so dali ta ukaz, do tistih, ki so ga izvršili," je dodal ukrajinski predsednik.

Jedrska elektrarna v regiji Zaporožje je po ponovnem obstreljevanju v soboto znova izgubila zunanji vir napajanja za hlajenje reaktorja in je tako znova odvisna od zasilnih generatorjev, je povedal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Komentarjev 48
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:23 09.oktober 2022.

    "Na 19 kilometrov dolgem mostu je v soboto zjutraj eksplodiral tovornjak, ko se je mimo peljal vlak s cisternami, polnimi dizla. V napadu so umrli trije civilisti". Nič ne izvemo kako se je tovornjak znašel tam ravno v trenutku ko ...prikaži več je pripeljal vlak, ki je prevažal gorivo? Je bilo slučajno ali načrtovano? Je tovornjak šofiral voznik, ki ni imel pojma kaj prevaža in je on ena od treh civilnih žrtev? Kako je bila sprožena eksplozija, daljinsko ali časovno? Jo je mogoče sprožil celo voznik sam?

  • Avatar luckyss
    luckyss 11:20 09.oktober 2022.

    Verjetno bo Putin v kratkem udaril po ukrajinski energetiki, da EU ne bo edina na hladnem in v temi to zimo..

  • Dragonja 11:09 09.oktober 2022.

    Ni pametno,da Zeleni izziva,ker se lahko Putinu odtrga,pa bo joj v Ukrajini in EU.

Sorodne novice