Svet
99 ogledov

V kitajskem parlamentu kar 83 miljarderjev

kitajska narodna skupščina wen jiabao xi jinping Reuters
Kitajski parlament je najbogatejši na svetu, saj naj bi bilo po poročanju tamkajšnjega časopisa v njem kar 83 miljarderjev.

Število miljarderjev v kitajskem parlamentu je od leta 2011 zraslo za 17 odstotkov, povprečna vrednost njihovega premoženja pa znaša 3,35 miljarde ameriških dolarjev, je pisanje kitajskega Haruna prenesel francoski Figaro.

V enem izmed obeh domov parlamenta - v Narodni skupščini, ki ima 3000 delegatov - je 31 miljarderjev. Najbogatejši med njimi je Zong Qinghou, lastnik družbe Wahaha, ki se ukvarja s proizvodnjo brezalkoholnih in mlečnih pijač. Njegovo premoženje ocenjujejo na 12,5 miljarde dolarjev.

V drugem domu parlamenta - Vsekitajskem narodno-političnem svetu ki ima 2200 delegatov - pa je 52 miljarderjev. Trije najbogatejši člani tega doma parlamenta so otroci tajkuna Li Ka-Shinga, ki vodi hongkonški konglomerat Hutchinson Whampoa. Ka-Shing je na lestvici revije Forbes osmi najbogatejši Zemljan, njegovo premoženje ocenjujejo na okrog 32 miljard dolarjev.

Članica kitajskega parlamenta je tudi najbogatejša Kitajka Wu Yajun, predsednica Longfor Properties, njeno bogastvo je ocenjeno na 6,6 miljarde dolarjev.

Američani ne pridejo niti blizu

Po ocenah kitajskega časopisa Harun so samo v preteklem letu najbogatejši kitajski predstavniki ljudstva zaslužili več kot vsi ameriški kongresniki, celoten kabinet ameriškega predsednika in devet ameriških vrhovnih sodnikov skupaj.

Ameriški predstavniki ljudstva so manj premožni od kitajskih kolegov, čeprav jih je več kot polovica milijonarjev. Najbogatejši kongresnik je Darrell Issa, republikanec iz Kalifornije, katerega bogastvo je ocenjeno na 700 milijonov dolarjev.

Časopis Harun je seznam najbogatejših Kitajcev pripravil le s pregledom javno dostopnih informacij. Visoko državno vodstvo Kitajske, ki vključuje predsednika in generalnega tajnika Komunistične partije Hu Jintaa, premierja Wen Jiabaa in podpredsednika Xi Jinpinga, podatkov o svojem premoženju ne objavlja.

Komentarjev 2
  • privat 10:05 09.marec 2013.

    pa tri tisoč ljudi ,ki nerabijo polagati računov nobenemu...dipl.imunitet..ha konec kitajske

  • privat 10:03 09.marec 2013.

    SE BOJO ŽE SAMI POKRADLI...kje bo dal bogati voluhar pravice malim ljudem...počakajmo in sami sebe bojo pojedli!!