Svet
81 ogledov

V masovne demonstracije še policija in vojska

Protesti v Srbiji EPA
Srbija. Minil je že peti dan masovnih demonstracij proti diktaturi oblasti, kot izpostavljajo študenti, ki demonstracije organizirajo v več srbskih mestih. Danes se jim bodo pridružili še vojaki in policisti.

Demonstracije študentov in mladih "Proti diktaturi" so sinoči, ko so se na ulice podali že peti večer zapored, podprli tudi predstavniki enega izmed policijskih sindikatov in sindikata vojske; napovedali so, da se bodo nocoj tudi sami podali na ulice. Zaradi slabega položaja in standarda zaposleni so predstavniki sindikata vojske in policije že pred volitvami pripravili svoje proteste; kot izpostavljajo, jih težka situacija zopet sili na cesto.

Študentske demonstracije so izbruhnile po zmagi Aleksandra Vučića na nedeljskih predsedniških volitvah; demonstranti so prepričani, da je bila kampanja neenakopravna, da opozicijski kandidati niso dobili priložnosti, da bi se v vseh večjih medijih po državi slišal njihov glas, medtem ko je Vučić še dolžnosti na položaju premierja, ki jih ni zamrznil med kampanjo, obrnil v svoj prid.

Protesti v Srbiji | Avtor: EPA EPA

Ljudje stradajo

Včeraj je največji policijski sindikat v Srbiji objavil sporočilo za javnost, v katerem je izpostavil, da je potrebno "poslušati otroke", torej študente, ki protestirajo. Tudi vojska je napovedala, da bo skupaj s policisti in študenti na ulicah izražala svoje nezadovoljstvo.

Na sinočnjem protestu so študenti nosili transparente kot "Ljudje stradajo, elita praznuje", "Nočemo biti delavci na črno", "Tisti, ki laže, je Vučić", "Nihče ne sme biti lačen in brez strehe".

Protestniki vzklikajo gesla proti novemu predsedniku Aleksandru Vučiću ter izpostavljajo - Stop diktaturi. Med drugim zahtevajo zamenjavo volilne komisije zaradi nespoštovanja odločitev ustavnega sodišča o pripravi volitev na Kosovu in predsednice parlamenta Maje Gojković, ker je pred volitvami 1. marca za šest tednov prekinila delo parlamenta, s tem pa opoziciji odvzela možnost za izražanje mnenj.

Zahtevajo tudi zamenjavo glavnega in odgovornega urednika Radiotelevizije Srbije ter urednika informativnega programa javne radiotelevizije zaradi "režimskega poročanja in neenakomerne zastopanosti kandidatov". V kolikor njihove zahteve ne bodo uslišane, napovedujejo nadaljevanje protestov vse do izrednih parlamentarnih volitev. Demonstracije potekajo mirno in brez incidentov.

Protesti v Srbiji | Avtor: EPA EPA

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • moder 14:33 08.april 2017.

    Iz katere luknje si se pa ti vzel,...?

  • Avatar Leon
    Leon 14:08 08.april 2017.

    Ob komentarjih ,da so natisnili 800.000 glasovalnih lističev VEČ kot je oseb z glasovalno pravico potem......................sem vedno skeptičen ,tudi pri naših volitvah ! Politika je hurba .

  • LukaMB 12:54 08.april 2017.

    Podobno kot v ZDA tiste liberalne lene riti, ki nič ne delajo in izkoriščajo humanitarne in socijalne fonde in pravijo, da "ne dobijo zaposlitve" in da so lačni, sami pa nič ne naredijo da jim bo bolje. Raje so v ...prikaži več celotnem prostem času huligani in za 10 dolarjev protestirajo in razbijajo naokoli, izkoriščajo jih pa bogati prevratniki. Priložnosti je cel kup, ampak ne, mladina igra igrice in ne dela nič drugega ter za svoje stanje in depresijo v nazadovanja v kateri so, krivijo vse druge razen sebe. Pametni delajo, slej kot prej se nekaj najde, če le želiš iskati in imaš voljo.