Svet
18 ogledov

Egipčani trdijo, da so ostanke našli, Grki zanikajo

letalo egyptair EPA
Egiptovska letalska družba EgyptAir je potrdila, da so našli ostanke letala. Grki so njihove navedbe zavrnili. Namigi o terorizmu vse glasnejši.

Egiptovska letalska družba je potrdila, da so ostanke letala našli južno od otoka Karpatos. Že zgodaj popoldne so mediji poročali, da so na omenjenem območju našli več predmetov, ki naj bi pripadali pogrešanemu letalu. Na gladini morja naj bi plavali rešilni jopiči in deli plastike.

Podobne predmete naj bi opazili tudi 370 kilometrov jugovzhodno od Krete, znotraj območja, ki ga nadzira egiptovska kontrola letenja. 

Vendar pa so kasneje grške oblasti zanikale, da gre za ostanke pogrešanega letala. Agenciji AFP in AP poročata, da je vodja grške službe za preiskovanje letalskih nesreč Athanassios Binis za grško televizijo dejal, da "na podlagi ocene najdenih predmetov ti ne pripadajo letalu"

Reševalci so že pred tem iskanje usmerili na območje približno 240 kilometrov južno od Karpatosa. Tarek Wahba, kapitan ladje, ki išče pogrešano letalo, je objavil fotografijo predmeta na morski gladini, ki naj bi pripadal letalu egiptovske družbe.

 

Nekdanji pilot: Posadki so grozili

Nekdanji pilot letalske družbe EgyptAir Sharif Mehera trdi, da so posadki strmoglavljenega letala nekaj dni pred današnjo nesrečo grozili. Mehera, ki naj bi bil tesen prijatelj pilota letala, je za LifeNews dejal, da je na trup letala nekdo napisal grozilno sporočilo.

Napis v arabščini naj bi se glasil, "naslednji napad bo na let številka SU-GCC", kar je po Meherovih besedah številka leta pogrešanega letala. Ob tem je dodal, da so vse varnostne službe vedele za omenjeni dogodek. 

Vzrok še ni znan, terorizem ni izključen

Vzrok za strmoglavljenje letala še ni znan. Po besedah egiptovskega ministra Sherifa Fathyja za letalstvo ni znano, da bi katerikoli od potnikov na letalu predstavljal varnostno tveganje. Ob tem je dodal, da so v teku dodatna preverjanja.

egiptovski minister za letalstvo Sherif Fathy | Avtor: EPA EPA
Po njegovih besedah je večja verjetnost, da je za strmoglavljenje letala kriv teroristični napad kot pa tehnična napaka. Da gre najverjetneje za teroristični napad, je prepričan tudi vodja ruske varnostne službe Aleksandr Bortnikov.

Egiptovski minister je že pred tem povedal, da je bilo letalo Airbus A320 tehnično izpravno in je prestalo vse potrebne teste.

Letalo družbe EgyptAir je iz Pariza odletelo proti Kairu. Nad Sredozemskim morjem je ob vstopu v egiptovski zračni prostor izginilo z radarja. Na letalu je bilo 66 ljudi, večinoma francoski in egiptovski državljani. 

PREBERITE TUDI: 

Iskanje ostankov se nadaljuje. Po podatkih spletne strani marine Traffic se je iskalni akciji pridružilo več ladij.  

Pilot: Razmere so bile skoraj popolne

Britanski pilot Alan Carter, ki je v istem času letel skozi omenjeni letalski prostor, je vremenske razmere opisal kot skoraj popolne. "Pilotiral sem Boeing 747, na poti iz Milana v Jeddah, na isti smeri. Leteli smo na višini 11,8 kilometra, EgyptAir pa na višini 11,2 kilometra. Vsi komunikacijski sistemi so delovali normalno. Vse je bilo mirno. Govoril sem s kontrolo v Atenah in pripomnil, kako tiho je. Odvrnili so mi, da je v omenjenem prostoru le pet letal. Tudi stik s kontrolo v Kairu je potekal normalno," je za BBC povedal Carter.

Komentarjev 1
  • Janez_53 18:23 19.maj 2016.

    "Tehnično izpravno" se da napisati tudi v slovenščini: "tehnično brezhibno"! Bilo bi fino, če bi se pisec malce bolj potrudil s slovenskim jezikom.