Svet
16358 ogledov

Tik pred Piranskim zalivom v morju opazili 18-metrska kita

brazdasti kit
1/7
Plavi svijet
Dve uri so lahko od blizu opazovali veličastni živali.

V nedeljo zjutraj so bili člani inštituta Plavi svijet obveščeni, da se ob zahodni obali Lošinja nahajata dva kita. Več kot dve uri so lahko spremljali dva odrasla kita vrste brazdasti kit (Balaenoptera physalus). Živali, dolgi okoli 18 metrov, sta bili videti v dobrem stanju. Na enem od njiju so bile videti stare poškodbe, ki jih je najverjetneje povzročil propeler. 

Med opazovanjem sta kita s hitrostjo 3 ali 4 vozlov plavala proti jugu. Na površje sta prišla vsakih 10 do 15 minut in se na površini zadržala okoli minuto. 

brazdasti kit | Avtor: Plavi svijet Plavi svijet

Kot so zapisali na spletni strani inštituta, lahko nekateri predstavniki omenjene vrste zrastejo do 27 metrov. V Sredozemskem morju v povprečju merijo med 20 in 23 metri. Živeli naj bi tudi več kot 100 let, bivajo pa v vseh morjih. V vzhodnem delu Sredozemskega morja se pojavljajo redkeje. 

Hrvaški raziskovalci so v času, ko so kita opazovali, posneli večje število fotografij, da bi z njihovo pomočjo lahko identificirali živali. "Poslali jih bomo kolegom v Italiji, da jih bodo primerjali s fotografijami v njihovih katalogih. Morebitna pozitivna identifikacija bi lahko razjasnila del njihovega obnašanja in migracijskih poti v Sredozemskem morju," pravijo hrvaški raziskovalci. 

brazdasti kit | Avtor: Plavi svijet Plavi svijet

Ocenjejujo, da je trenutno v Sredozemskem morju le nekaj tisoč brazdastih kitov. Glavni razlog za manjšanje njihovega števila je človek in njegove dejavnosti v morju. Glavni vzrok smrti so trki z velikimi plovili. 

Vsem, ki bi v morju opazili kite ali druge velike sesalce, priporočajo, da se jim ne približujejo in jih ne vznemirjajo. Vse, ki bi morebiti imeli fotografije kitov ali drugih morskih sesalcev, prosijo, da jih delijo z njimi. Na ta način bi jim pomagali pri razumevanju njihovih navad in življenja v Jadranskem morju. 

brazdasti kit | Avtor: Plavi svijet Plavi svijet

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Džoser
    Džoser 18:32 28.avgust 2017.

    Idioti novinarji !Od kdaj pa je mali Lošinj v Piranskem zalivu?Slabši ste kot Ustaši in Pahor skupaj!Pojdite v osnovno šolo ,da se naučite zemljepisa.

  • antitrust 17:25 28.avgust 2017.

    Tik ?

Sorodne novice