Vizita za živali > Novice
128 ogledov

To naredi kitom zvok ladje

Kit grbavec Youtube
Zvok ladij ima nenavaden vpliv na kite - odvrača jih namreč od hrane, to pa ima lahko dolgoročne posledice na njihovo zdravje, je pokazala študija raziskovalcev z univerze Syracuse v New Yorku, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Plovne poti se prekrivajo z območji, kjer plavajo kiti, in povzročajo preobremenitve vode s hrupom. Predhodne raziskave so že pokazale, da tovrsten hrup vpliva na obnašanje zobatih kitov, kamor spadajo tudi delfini in kiti ubijalci.

Ker pa o tem, kako nenehna nizkofrekvenčna brnenja morskih plovil vplivajo na borealne kite, ni bilo veliko znanega, je skupina znanstvenikov pod vodstvom Hannah Blair iz Univerze Syracuse v New Yorku na deset kitov grbavcev - ki so podvrsta borealnih kitov - v severnem Atlantiku namestila nemoteče senzorje. Ti so pokazali, kaj kiti slišijo in kje se gibljejo.

kit | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Ob hrupu neuspešni

Kiti grbavci imajo široko paleto tehnik in načinov, kako ujeti svoj plen. Raziskava je pokazala, da kitom ob hrupu ladij ni uspelo izpeljati niti enega načina hranjenja, kar nakazuje, da kiti vidijo ladje kot grožnjo. Obstaja pa tudi možnost, da se njihov plen zaradi ladij poskrije globlje v pesek.

Grbavci se že desetletja privajajo na hrup ladij, rezultati študije pa kažejo, da se nanje ne bodo nikoli čisto privadili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.