Svet
204 ogledov

V napadih na dve mošeji skoraj 50 mrtvih

afganistan EPA
V šiitski mošeji v afganistanski prestolnici Kabul se je danes razstrelil samomorilski napadalec, pri čemer je po podatkih afganistanskih oblasti umrlo najmanj 32 ljudi, 41 pa jih je bilo ranjenih.

Že pred tem se je zgodil napad v sunitski mošeji v provinci Gor na zahodu države, kjer je umrlo najmanj 15 ljudi.

Napad v Kabulu se je zgodil v mošeji Imam Zaman v šiitskem predelu na zahodu prestolnice, kjer so se verniki zbrali pri večerni molitvi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo afganistansko notranje ministrstvo. Sprožili so preiskavo, vendar še niso ugotovili, za kakšno eksplozijo je šlo in kaj jo je povzročilo.

Zadnji napad konec septembra

Odgovornosti za napad v Kabulu ni prevzel še nihče. V preteklosti so sicer več napadov na šiitske mošeje izvedli pripadniki skrajne skupine Islamska država (IS), ki pripada sunitski veji islama.

Zadnji napad na šiitsko mošejo se je zgodil 29. septembra, v njem pa je umrlo šest ljudi. V podobnem napadu konec avgusta je bilo ubitih 28 ljudi, okoli 50 pa jih je bilo ranjenih.

Tarča ločenega napada, v katerem je napadalec razstrelil eksplozivno napravo, pa je bila danes tudi sunitska mošeja v okrožju Dulajna v provinci Gor. V bolnišnico so prepeljali najmanj 15 mrtvih in 12 ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.