Svet
2682 ogledov

V Nemčiji načrtovali državni udar

Racija Nemčija Profimedia
V Nemčiji je prišlo do obsežne racije v prostorih gibanja Državljani rajha. Oboroženi posamezniki naj bi načrtovali državni udar. Med 52 osumljenimi so bivši elitni vojaki ter bivši poslanec stranke AfD.

Gre za največjo racijo na prizorišču tako imenovanih Državljanov rajha (Reichsbürger). Sledijo ideji, da Zvezna republika Nemčija po mednarodnem pravu ni pravna država in zato ne obstaja. Menijo, da "nemški rajh" s svojimi nekdanjimi območji še naprej obstaja v pravno veljavni obliki, čeprav trenutno nima dejanske državne oblasti. Člani gibanja se izogibajo plačevanju davkov in so pogosto v sporu z oblastmi.

"Zavedajo se, da je njihov načrt mogoče uresničiti le z uporabo vojaških sredstev in nasilja nad državnimi predstavniki," opozarja zvezno tožilstvo. Nemška obveščevalna služba pa ocenjuje, da ima gibanje trenutno približno 21.000 privržencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodelovalo 3.000 posebnih enot

3.000 pripadnikov posebnih enot zvezne in deželnih vlad je zjutraj preiskalo več kot 130 objektov v več zveznih deželah, ki jih pripisujejo skupini Državljanom rajha, poroča Welt.de. Po poročanju medijev gre za največjo policijsko akcijo v državi doslej.

racija | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Člani skupine naj bi ciljali na odstranitev obstoječega državnega sistema v Nemčiji, nadomestili naj bi ga s svojo obliko vladavine. Državljani rajha naj bi tudi načrtovali umore drugače mislečih ter prevzem oblasti z uporabo orožja.

Preiskali prostore nekdanje poslanke

Med racijo so posebne enote preiskale tudi prostore nekdanje AfD poslanke Birgit Malsack-Winkelmann. Ob 6. uri zjutraj so policisti prispeli pred njeno vrstno hišo v stanovanjskem naselju Wannsee v Berlinu in z ovnom vdrli skozi vhodna vrata.

 

 

Ukrepali so tudi proti članu stare plemiške družine in nekdanjim članom Bundeswehra.

Žarišče preiskav je bilo v Baden-Württembergu, kjer so preiskali kar 30 objektov. Policisti so ukrepali tudi proti osebam, ki so v času pandemije javno obrekovale zdravnike in jim grozile.

Informacije o vlogi Malsack-Winkelmannove v organizaciji še niso jasne, vendar je nekdanja poslanka že v preteklosti imela ekstremistična nagnjenja.

Med preiskanimi tudi princ Heinrich XIII. Reuß

Drugi domnevni prominentni član skupine je tudi princ Heinrich XIII. Reuß. Reuß izhaja stare plemiške družine, ki je do novembrske revolucije leta 1918 vladala na območju današnje Turingije.

 

 

Nemški minister za pravosodje Marco Buschmann je na Twitterju že pohvalil racije in dejal, da je to dokaz, da je Nemčija sposobna braniti svojo demokracijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 09:13 11.december 2022.

    Dialoga ni več, vsako drugačno mišljenje je le še sovražni govor, kaj torej sploh še ostane tistim, ki vidijo 'cesarja' nagega tekat naokrog in pa naraščajoče množice rjovečih občudovalcev njegovega 'plašča'? Državni udar po premnogih državah je bil namreč že ...prikaži večže izveden, vedno številčnejši dvorjani teh nagih cesarjev pa tekmujejo, kdo bo prisilil več plebsa k občudovanju 'novih oblačil'. Kdor še ni nor, bo k temu prisiljen. Laž je postala resnica in resnica sovražni govor.

  • nežanace 12:44 10.december 2022.

    Bizarno. Par norcev bi prevzelo oblast, ha,ha. Res velika grožnja zahodu napram vsakodnevnim posilstvom in umorom. Aja, prepovedana tema.

  • hudini 12:02 07.december 2022.

    To so pač posledice politike odprtih meja