Svet
18 ogledov

V Nemčiji naprodaj ponatis zloglasnega " Mein Kampfa"

Ponatis Moj boj EPA
V nemških knjigarnah je od danes mogoče kupiti ponatis razvpite Hitlerjeve knjige Mein Kampf (Moj boj). Bavarske oblasti ponatisa knjige, ki jo je nacistični vodja spisal v zaporu, niso dovolile sedemdeset let.

V Nemčiji je prvič po letu 1945 znova na prodaj razvpito delo nacističnega vodje Adolfa Hitlerja Moj boj (Mein Kampf). Prvega januarja so namreč Bavarski deželi potekle avtorske pravice. Nova izdaja, opremljena s kritičnimi opombami, stane 59 evrov. 

Moj boj oziroma Mein Kampf | Avtor: Profimedias Profimedias

Gre za povsem novo izdajo, delo pa so mnogi, predvsem zaradi številnih polemik, že razglasili za knjigo leta:

"Gre za razbijanje mita," je ob tem poudaril direktor Instituta za sodobno zgodovino v Münchnu Andreas Wirsching.

Njegova ekipa zgodovinarjev je od leta 2009, odkar je začela z delom, v novo izdajo, ki vsebuje dva tisoč strani, vnesla kar 3500 opomb in razlag, ki kritizirajo in izpodbijajo ideologijo nacističnega vodje. 

Ponatis za pedagoške namene

"Nujno je za vedno razdelati Hitlerja in njegovo propagando ter s tem odstraniti simbolično moč te knjige," so zapisali na spletni strani bavarskega instituta, čeprav mnogi kritiki poudarjajo, da bo ponatis Mojega boja širil skrajno desno ideologijo.

Avtorske pravice za Moj boj je leta 1945 dobila nemška južna zvezna dežela Bavarska, ki je v skladu z odločitvijo zavezniških sil prevzela nadzor nad največjo nacistično založniško hišo.

Pravice do knjige so v rokah javnosti.

Kar 70 let Bavarska ni dovolila ponatisa tega spornega dela; zaradi spoštovanja do žrtev nacističnega nasilja ter z argumentom preprečevanja podpihovanja sovraštva.

A s 1. januarjem Bavarska ponatisov te knjige in njenih prevodov ni več mogla ustaviti, saj so te pravice prešle v roke javnosti.

Francija že napovedala prevod

V Nemčiji  ostaja prepoved golega besedila, Moj boj ostaja še naprej prepovedan  v nekaterih državah, ki so bile pod nacistično okupacijo, npr. v Avstriji in na Nizozemskem. So pa prevod že napovedali v Franciji.

Med drugim je do Hitlerjeve knjige brez težav priti v Indiji in Braziliji, v Turčiji so od leta 2004 prodali trideset tisoč kopij,  tudi v ZDA knjiga ni prepovedana, na Japonskem je na voljo celo v obliki stripa.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • dragec 16:20 09.januar 2016.

    SSDSS ovci pa bodo zažigali te knjige, kako je to že video****

  • dragec 16:18 09.januar 2016.

    Slovenija ga že ima, menda???

  • dragec 16:17 09.januar 2016.

    Menda je v SLO največji naročnik stranka SSDSS in njen veliki vodja