Svet
10 ogledov

V New Yorku aretiranih 300

Okupacija New Yorka Okupacija New Yorka
Gibanje Okupiraj Wall Street je v četrtek v New Yorku skupaj s sorodnimi gibanji v drugih ameriških mestih pripravilo demonstracije ob drugem mesecu obstoja. Protesti so minili večinoma mirno, razen v New Yorku, kjer so izbruhnili neredi med protestniki in policijo. Policija je po državi aretirala na stotine ljudi, samo v New Yorku okoli 300.

Gibanje Okupiraj Wall Street, ki je 17. septembra pripravilo prvi protest pred ameriško finančno meko na jugu Manhattna, je v torek ostalo brez svojega domovanja v parku Zuccotti pri Svetovnem trgovinskem centru, ker jih je policija od tam pregnala domnevno zaradi čiščenja parka, sodišče pa je protestnikom sicer dovolilo vrnitev, vendar brez spalnih vreč oziroma šotorov.

Četrtkovih protestov se je udeležilo več tisoč ljudi, čeprav so oblasti v New Yorku pričakovale precej množičnejše proteste. Po besedah župana Michaela Bloomberga so pričakovali 10 tisoč ljudi.

Na sprva mirnih protestih so izbruhnili izgredi. Nekaj sto protestnikov je poskušalo blokirati delovanje newyorške borze, vendar so jih policisti z gumijevkami pregnali na pločnike. Protestniki so policiste tudi obmetavali s tekočino za izpiranje solzivca. Policija je aretirala okoli 300 ljudi, deset protestnikov in sedem policistov pa je bilo po poročanju ameriških medijev ranjenih.

Podali so se čez Brooklynski most

Številni protestniki so se zvečer zbrali tudi na trgu Fole na jugu Manhattna, kjer so številna sodišča in upravne zgradbe, od koder so se potem podali čez Brooklynski most. Ta protest so pripravili sindikati storitvenih dejavnosti. Aretiranih je bilo okoli deset ljudi, ki so na mostu zašli na cesto. Policija je nekaj ljudi aretirala tudi na trgu Union, ker so protestniki poskušali blokirati dostop do podzemne železnice.

Protesti so potekali tudi v drugih ameriških mestih. V središču Los Angelesa se je zbralo nekaj sto ljudi, v Las Vegasu so aretirali več kot 20 ljudi, prav toliko tudi v Portlandu, nekaj manj v St. Louisu, pa tudi v Philadelphii in Minneapolisu, Bostonu, Washingtonu, Detroitu in Dallasu. Največ aretacij je bilo zaradi blokade prometa, sicer pa protesti niso bili tako množični, kot so napovedovali organizatorji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.