Svet
10 ogledov

V New Yorku se bojijo terorističnega napada Irana

Brooklynski most EPA
Ameriške oblasti so od leta 2005 zaslišale vsaj 13 ljudi, povezanih z iransko vlado, ki so po New Yorku fotografirali razne znamenitosti mesta. Policija to obravnava kot nadzor pred možno izvedbo iranskih operacij na ameriških tleh.

Ob zadnjem zaostrovanju odnosov se ameriške oblasti bojijo, da bi ob nadaljnjem povečanju napetosti Iran ali katera od terorističnih skupin, povezanih s to državo, izvedla napad na ZDA.

Že maja 2005 je policija zaslišala šest ljudi, ki so na turističnih ogledih fotografirali znamenitosti, kot je Brooklynski most. Septembra 2008 je policija zaslišala tri ljudi, ki so fotografirali železniške tire. Dve leti kasneje pa so štirje ljudje fotografirali in snemali helikoptersko pristajališče. Zaslišanja so pokazala, da so bili vsi omenjeni povezani z iransko vlado, vendar pa so bili na koncu vsi izpuščeni, proti njim pa ni bilo vložene nobene obtožnice, poroča MSNBC.

Te podrobnosti je kongresu razkriv Mitchell Silber, vodja obveščevalnih dejavnosti newyorške policije. Ta še opozarja, da je New York zaradi svoje mednarodne pomembnosti in velike judovske skupnosti privlačna tarča za teroristične skupine.

Lahko bi uporabili Hezbolah

ZDA že dlje časa skrbi, da bi Iran za znotraj ZDA uporabil libanonsko, po njihovi oceni teroristično skupino Hezbolah. Iran tudi obtožujejo, da je lani poskušal umoriti savdskega veleposlanika v ZDA, kar jemljejo za znak, da se Iran ne boji izvesti napadov na ameriških tleh, še poroča MSNBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.