Svet
18086 ogledov

V olimpijskem Pyeongchangu na jedilnem listu še vedno obara iz pasjega mesa

Epa
Kljub številnim protestom mednarodnih skupin in združenj za varstvo in zaščito živali Južna Koreja ostaja država, kjer tamkajšnji prebivalci uživajo pasje meso.

Južnokorejci v namene prehranjevanja pa vsako leto ubijejo več milijonov psov. Jedi iz pasjega mesa z menda zdravilnimi učinki so še vedno na jedilnem listu restavracij tudi v olimpijskem Pyeongchangu.

Psi, hrana Pozor, nazorne fotografije Vizita za živali Pse pretepejo in jim še živim požgejo kožuh

Južnokorejska vlada je sicer pred zimskimi olimpijskimi igrami delno popustila pritiskom mednarodnih skupin zaščitnikov živali ter lastnike restavracij na območju okrožja Pyeongchang, kjer so olimpijska prizorišča, pozvala, naj v času olimpijskih iger v zameno za državno denarno nadomestilo ne ponujajo pasjega mesa. 

Lastniki restavraciuj so poziv vlade večinoma upoštevali, pasje meso tako ponujajo še v dveh od 12 restavracij, ki v okrožju Pyeongchang sicer pripravljajo jedi iz pasjega mesa. Restavraciji naj bi se za to odločili, ker se zamenjava pasjega mesa s prašičjim ali kozjim ni obnesla in je bil menda ogrožen njihov obstoj.

 | Avtor: Epa Epa

Verjamejo v zdravilno moč pasjega mesa

Na jedilnih listih so tako še vedno jedi iz pasjega mesa: zdravilno-krepčilna obara boshintang, hranilna enolončnica yeongyangtang in celoletna juha sacheoltang. Kljub mednarodnim kampanjam zaščitnikov živali številni, zlati starejši Južnokorejci, obravnavajo pasje meso kot posebno poslastico z zdravilnimi učinki, uživanje pasjih penisov pa naj bi spodbujalo moško spolno moč.

Več ameriških in britanskih televizijskih hiš je tik pred olimpijskimi igrami prikazalo za oči zahodnih gledalcev brutalne prizore v premajhnih kletkah nagnetenih psov vseh starosti in pasem, ki jih prodajalci ponujajo kupcem za prehrano. Ocenjujejo, da samo v Južni Koreji v namen prehranjevanja ubijejo 2,5 milijona psov na leto. Južnokorejska vlada kljub pozivom ni prepovedala pasjih farm niti ne posebnih tržnic, na katerih na najbolj brutalne načine pokončajo pse ter jih nato pripravijo za uživanje. Še vedno deluje največja južnokorejska pasja tržnica Moran v Seongnamu v bližini Seula, na katerih prodajajo pse in njihove mladičke za prehrano, čeprav so s strani odgovornih prihajala zagotovila, da jo bodo zaprli.

Psi do zakola živijo v izjemno krutih razmerah. (Foto: EPA) Vizita za živali Končno sprejeli prepoved

Pse za prehrano vzgajajo na 17 000 farmah

Za mlade Južnokorejce je uživanje živalskih ljubljencev za prehrano tabu tako kot med njihovimi zahodnimi vrstniki. Predsednik Južne Koreje Moon Jae-in je od lani lastnik štiriletnega mešanca iz zavetišča, ki so ga rešili iz pasje farme. 

Ameriška televizijska mreža CNN navaja podatke organizacije Humane Society International, da v Južni Koreji deluje kar 17.000 pasjih farm, na katerih vzrejajo pse zaradi njihovega mesa. 

 | Avtor: Epa Epa

Peticijo na portalu change.org, ki zaradi krutega ravnanja in nadaljnje uporabe psov za prehrano poziva k bojkotu zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, je podpisalo že skoraj pol milijona ljudi.

Poziva tudi Lindsey Vonn

Proti sporni praksi so pozvali tudi nekateri udeleženci olimpijskih iger. Kanadska umetnostna drsalka Meagan Duhamel je lani iz Južne Koreje pred gotovo smrtjo rešila in posvojila psa, nadela mu je ime Moo-tae. Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn je svojo psičko, španjelko Lucy, ki ji dela družbo in krajša urice v hotelskih sobah med tekmovanji, pripeljala na uradno novinarsko konferenco v Pyeongchangu.

pes Švica Svet Švicarski kmetje radi postrežejo s pasjim mesom

Čeprav na Zahodu ni običajno, da bi "najboljši človekov prijatelj" končal v loncu, pa je v 44 zveznih državah Združenih držav Amerike dovoljeno klanje psov in mačk zaradi njihovega mesa.

"Vzreja živali za prehrano je narobe, če gre za krave, prašiče ali pse. V naši kulturi v Severni Ameriki res ni običajno, da bi pse ubijali in jedli. Psi so naši najboljši prijatelji in spremljevalci. Res si ne moremo zamisliti, da bi se kaj groznega zgodilo našim ljubljencem," je prek družbenih omrežij sporočili Duhamelova, veganka in ljubiteljica živali.

 

Komentarjev 17
 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 20:22 13.februar 2018.

  Me prav zanima, kaj bi dobil, če bi v Koreji naročil hot dog!

 • maresem 14:07 11.februar 2018.

  Banda korejska... na bruhanje mi greste.

 • praufo 12:28 11.februar 2018.

  vsakdo, ki ima predsodke glede mesa (pasjega in ostalih), naj ta trenutek postane vegetarjanec ali še bolje vegan, da bo prišparal pri loncih in plinu, če pa slučajno postane lačen, naj bo prisoten na kolinah prašiča ali pa naj vsaj ...prikaži več gleda kako se kokoš zakolje ... ja, pač tako je, do zrezka na mizi je pač dolga pot, sicer pa drugače zato izvolite v klub zelenjavarjev