Svet
1791 ogledov

V razbitinah našli domnevne posmrtne ostanke

ostanki podmornice Titan Profimedia
V razbitinah podmornice Titan so odkrili domnevne posmrtne ostanke.

Strokovnjaki so v razbitinah podmornice Titan, ki je med potapljanjem k razbitinam Titanika implodirala, pri čemer je umrlo pet ljudi, našli njihove domnevne posmrtne ostanke, je v sredo sporočila ameriška obalna straža. Dele podmornice so v sredo dvignili na površje v Kanadi, nato pa prepeljali v eno od ameriških pristanišč za nadaljnjo analizo.

Ameriška obalna straža je še sporočila, da bodo ameriški zdravstveni strokovnjaki opravili uradno analizo domnevnih posmrtnih ostankov, ki so jih previdno pobrali.

Na krovu so bili britanski raziskovalec Hamish Harding, francoski strokovnjak za podmornice Paul-Henri Nargeolet, pakistansko-britanski poslovnež Shahzada Dawood in njegov sin Suleman ter izvršni direktor podjetja OceanGate Expeditions, ki upravlja podmornico, Stockton Rush.

Najverjetneje so umrli takoj, ko je podmornica Titan implodirala pod pritiskom globine severnega Atlantika na globini štirih kilometrov.

Sledi analiza delov podmornice

Dele majhne podmornice so v sredo dvignili na površje v Kanadi in ameriška obalna straža jih je prepeljala v eno od ameriških pristanišč za nadaljnjo analizo.

"Pred nami je še veliko dela, da bi razumeli dejavnike, ki so pripeljali do katastrofalne izgube Titana in zagotovili, da se podobna tragedija ne bo več ponovila," je dejal vodja ameriške preiskave tragedije kapitan Jason Neubauer.

Na televizijskih posnetkih je bilo videti, da so na kanadskem terminalu obalne straže v kraju St. John's na Novi Fundlandiji z ladje na tovornjak dvignili nekaj, kar je bilo videti kot nosni stožec podmornice Titan in stransko ploščo z visečo elektroniko in žicami.

ostanki podmornice Titan | Avtor: Profimedia Profimedia

Newyorško podjetje Pelagic Research, ki ima v lasti daljinsko vodeno vozilo Odysseus, s katerim so iskali podmornico Titan, je sporočilo, da se je njihova iskalna in reševalna operacija na morju končala.

Po navedbah ameriških oblasti je plovilo Polar Prince izgubilo stik s Titanom v nedeljo, 18. junija, 105 minut po tem, ko se je začelo potapljati k Titaniku. Polje razbitin je bilo 500 metrov od premca Titanika, ki se nahaja skoraj štiri kilometre pod gladino oceana več sto kilometrov daleč od obale Nove Fundlandije. Obalna straža je v zvezi s to nesrečo sprožila preiskavo na najvišji ravni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:51 30.junij 2023.

    Četrt miliona za ogled svoje smrti.Ta titanik je že od samega začetka zaklet

  • Kmodri 13:51 29.junij 2023.

    Ko vidiš, da za krmiljenje plovila uporablja Xbox plošček je čas, da zbežiš. Pa, če je potop brezplačen!

  • Kmodri 13:48 29.junij 2023.

    Našli so kvečjemu ostanke zdrobljenih kosti! Ker so se v trenutku spremenili te polpete...