Svet
8 ogledov

V Sirijo gre 20 opazovalcev

Generalna skupščina ZN Shutterstock
Varnostni svet Združenih narodov je danes v New Yorku soglasno potrdil resolucijo za napotitev skupine 30 neoboroženih opazovalcev v Sirijo, kjer bodo nadzorovali izvajanje prekinitve ognja. Za napotitev misije 200 opazovalcev s polnim mandatom pa bo potrebna nova resolucija.

Pogajanja so se zavlekla, ker Rusija ni bila "popolnoma zadovoljna" s potekom razprave.

Rusija in Kitajska sta doslej z vetom blokirali že dve resoluciji o Siriji, za zdaj pa še nista napovedali, da bi lahko veto znova uporabili. Je pa ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin izjavil, da "ni povsem zadovoljen", kako je v petek potekala razprava v Varnostnem svetu (VS) ZN.

Popravili so besedilo resolucije

ZDA so nato predstavile novo, popravljeno besedilo resolucije, ki naj bi zadovoljila tudi ruske interese. O resoluciji naj bi zdaj glasovali ob 17. uri po srednjeevropskem času, še navaja AFP.

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige Kofi Annan je sicer VS ZN pozval, naj čim prej sprejme resolucijo, s katero bi lahko že v prihodnjem tednu v Sirijo poslali predhodnico opazovalne misije za nadzor premirja med silami, zvestimi režimu Bašarja al Asada, in uporniki.

Premirje je po 13 mesecih nasilja začelo veljati v četrtek in je za zdaj razen nekaj manjših incidentov zdržalo. Doslej je sicer v nasilju v Siriji po ocenah ZN umrlo najmanj 9000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.