Svet
27 ogledov

V Sloveniji naj bi se predal

Franc Kos. Dolga leta je živel v Srbiji, lani pa so ga prijeli, ko se je želel v Interpol
Za srebreniške zločine osumljeni Slovenec Franc Kos naj bi bil sinoči, ko so ga na podlagi tiralice priprli, na poti v Slovenijo. Kot nam je povedal njegov odvetnik, se je nameraval predati na slovenskih tleh.

Kot smo že poročali – sinoči nekaj pred pol polnočjo so na mednarodnem prehodu Bajakovo med preverjanjem avtobusa s srbskimi tablicami prijeli 44-letnega Franca Kosa, Slovenca, ki ga sumijo sodelovanja v srebreniškem genocidu.

Pogovarjali smo se s sarajevskim odvetnikom Dušanom Tomićem, ki je Kosa že večkrat zastopal. Povedal nam je, da je bil sinoči Kos namenjen v Slovenijo, kjer naj bi se predal. Menil je, da je zanj bolje, da bi mu sodili v Sloveniji, ne pa na območju Bosne in Hercegovine.

Odvetnik Tomić poudarja, da bo Kosa branil edino v primeru, da natančno pove imena tistih, ki so dajali ukaze. Pravi, da lahko v tem primeru s sodišča odide z relativno nizko kaznijo. Če pa se bo branil z molkom in mu sodišče za vojne zločine izreče najvišjo možno kazen, bo za zapahi 40 let. "Njegovo življenje je v tem primeru končano," pravi Tomić.

Da bi ga izročili Sloveniji, le teoretične možnosti
"Ravnokar sem po telefonu govoril z njegovo ženo, poklicala me je iz Bjeljine, kjer sta s Francem živela. Nisem se še odločil, ali ga bom zastopal. To sem pripravljen storiti edino pod pogojem, da pove resnico, predvsem pa, da izpove, kdo vse so bili možgani," pravi Tomić.

Če bi Kosu sinoči uspelo priti v Slovenijo, bi bila naša država po Tomićevih besedah v zagati. Teoretičnih opcij je sicer po njegovih besedah več. Na podlagi dokumentacije iz Sarajeva bi mu lahko sodili na slovenskem sodišču − kar bi bil prvi takšen primer − lahko pa bi ga izročili Haagu. "Glede na to, da sodišče v Haagu ne odpira novih primerov in da sojenja počasi seli v Sarajevo, bi se na koncu najverjetneje zgodilo, da bi tudi sojenje Kosu potekalo tam," pove Tomić.

Kosovo izročitev je sicer že takoj zjutraj zahtevala Bosna in Hercegovina.

Boril se je na treh straneh
"Kosa sem spoznal pred približno sedmimi leti, ko je prišel v Sarajevo urejat dokumente. Predstavil se mi je pod imenom Branimir Manojlović. Vedel sem, da ne govori resnice, saj je imel tipično slovenski obraz," pravi sarajevski odvetnik. Pomagal mu je urediti dokumente na slovenski ambasadi, potem pa ga je zastopal še v nekaj primerih.

"Njegova vojaška pot se je začela v hrvaški vojski, veste. Ker se je vojna tam umirjala, se je odločil prestopiti v vojsko Bosne in Hercegovine," Kosovo zgodbo razlaga odvetnik, ki trdi, da je na srbski strani končal zato, ker so ga slednji zajeli. Po zaslišanju so ga poslali v taborišče v Batkoviću in takrat je tudi zamenjal ime v Branimirja Manojlovića.

Če se je hotel rešiti taborišča, je moral po besedah odvetnika sprejeti srbsko ponudbo, in sicer da postane pripadnik specialne enote, ki ji je poveljeval Ratko Mladić. "Ne verjamem, da je Kos v Srebrenici ostal čist. To ni mogoče. Bil je poslušen vojak," pravi odvetnik Tomić in doda, da bo tudi to sojenje vendarle le "sojenje rokam in ne možganom".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.