Svet
5 ogledov

V temi "le" še štiri mesece

1/7
Žurnal24 main
V rudniku v San Joseju v Čilu, v katerem je 700 metrov globoko že več kot tri tedne ujetih 33 rudarjev, so začeli vrtati rešilni jašek. Rudarji naj bi bili rešeni v štirih mesecih.
Fotogalerijo reševanja si oglejte TUKAJ.

Čilski minister za rudarstvo Laurence Golborne je povedal, da nameravajo vsak dan izkopati od osem do 15 metrov jaška.

Najprej bo velik mehanični kopač izkopal 15 metrov globoko luknjo, nato pa bo delo nadaljeval ogromen hidravlični vrtalnik. Reševalci upajo, da bo nov vrtalnik, ki so ga dobili iz Nemčije, pospešil vrtanje.

Že 26. dan pod zemljo

Rudarji so 700 metrov globoko v rudniku zlata in bakra zasuti od 5. avgusta, torej z današnjim dnem že 26. dan, in so tako v rudniku ujeti dlje kot kdorkoli doslej. Lani so bili trije rudarji 25 dni ujeti v rudniku na jugu Kitajske, sicer pa so le redka reševanja iz rudnikov trajala več kot dva tedna.

Da so rudarji še živi, so reševalci izvedeli šele 22. avgusta, ko so po jašku, ki so ga vrtali reševalci, rudarji poslali sporočilo, da so živi. Po tem jašku jim zdaj pošiljajo hrano, vodo in druge potrebščine. Lahko tudi komunicirajo s svojci, od katerih so se nekateri utaborili pri jašku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.