Svet
10505 ogledov

Tako zelo so Slovenci drli na Hrvaško

Hrvaška obala Profimedia
Hrvaška objavila številke letošnjega vrhunca sezone.

Na Hrvaškem so v prvih osmih letošnjih mesecih zabeležili 6,8 milijona obiskov, kar je 59 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Obenem so zabeležili 47,6 milijona nočitev, ki predstavljajo 53 odstotkov lanskih nočitev, so objavili danes v Zagrebu. Slovenske nočitve in obiski so bili v prvih osmih mesecih na več kot 80 odstotkov lanskih.

Od začetka leta do konca avgusta so v sosednji državi zabeležili 5,5 milijona gostov iz tujine, ki so opravili 38,3 milijona nočitev, je sporočilo hrvaško ministrstvo za turizem in šport. Hrvaških turistov je bilo 1,3 milijona, njihovih nočitev pa 9,2 milijona.

Kot da bi vsak Slovenec štirikrat prespal na Hrvaškem

Največ nočitev tujih turistov je bilo iz Nemčije (11,2 milijona) ter Slovenije (7,6 milijona). Sledijo Poljska (štiri milijone), Češka (3,1 milijona), Avstrija (2,3 milijona), Italija (1,4 milijona), Madžarska (1,3 milijona) in Slovaška (1,1 milijona), so objavili. Hrvaški gosti so večinoma bili v zasebnih namestitvah, v katerih je bilo zabeleženih 20,3 milijona nočitev. V kampih je bilo 7,9 milijona nočitev, v hotelih pa 5,9.

Hrvaška Istra je vodilna v državi, ko gre za turistične nočitve, saj so zabeležili 11,9 milijona nočitev. V primorsko-goranski županiji je bilo 9,7 milijona nočitev, v zadrski pa 8,6 milijona ter v splitsko-dalmatinski 8,3. Najbolj obiskani so bili otok Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenica in Mali Lošinj, kažejo statistike.

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Presegli napovedi Svetovne turistične organizacije

Na ministrstvu so poudarili, da so dosedanji rezultati turističnega prometa na Hrvaškem presegli napovedi svetovne turistične organizacije (UNWTO), da bodo letošnji turistični rezultati na ravni 30 odstotkov lanskih. Posebej so izpostavili, da je bil turistični promet julija in avgusta letos na ravni 54 odstotkov obiskov in 62 odstotkov nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar je Hrvaško postavilo v vrh sredozemskih turističnih držav.

Šef hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić je ob objavil turističnih rezultatov dejal, da se med pripravami za naslednje turistično leto želijo še bolj predstaviti kot varna turistična država s poudarkom na trgih, ki so se tudi letos najbolj odvzeli na hrvaške oglaševalske dejavnosti, kot so Nemčija, Slovenija, Avstrija, Poljska, Češke, Italija, Slovaška in Madžarska.

Gostinski lokal v času koronavirusa 600 lokalov Svet Hrvati so se odločili, da ne postrežejo gostov

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
 • Avatar Lado Crnologar
  Lado Crnologar 23:14 13.september 2020.

  Fora je le v tem, da se prejšnja leta ful Slovencev ni niti prijavilo v njihov sistem, letos pa so bili primorani zaradi papirologije na meji ;)

 • Avatar Dantalessa
  Dantalessa 00:18 13.september 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

 • porko2 18:13 12.september 2020.

  Vse slovence, ki so bili letos na Hrvaškem, bi treba zapret za 3 mesece, brez hrane. To so izdajalci slovenskega naroda!