Svet
19 ogledov

V Urugvaju legalna prodaja marihuane

marihuana kolorado Reuters
Urugvaj je razkril predlog zakonodaje, s katero želi vlada uzakoniti in urediti prodajo marihuane. Kupci si bodo lahko priskrbeli do deset gramov omenjene droge na teden po ceni od 20 do 22 pesov (okoli 0,65 evra) za gram, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urugvaj je decembra napovedal, da bo po neuspešnem boju s tihotapci mamil spremenil taktiko in skušal prodajo marihuane in izdelkov iz nje raje nadzorovati. Uradno bodo dovolili prodajo marihuane s 15-odstotno koncentracijo tetrahidrokanabinola (THC) in v petih različnih variantah. Kupci bodo morali biti stari najmanj 18 let, prebivalci Urugvaja in vpisani v državni register, je pojasnil vodja nacionalnega sveta za droge Diego Canepa.

Vlada je napovedala, da bodo odlok, ki bo uredil prodajo marihuane, podpisali v ponedeljek, uradno pa bo objavljen v torek. Ko bo vse uradno, bo vlada objavila poziv za zbiranje ponudb za omejeno število ponudnikov marihuane. V lekarnah naj bi bila droga na voljo decembra.

Podpora predsednika - zdravnika

Okoli 3,3 milijona Urugvajcev letno porabi med 18 in 22 ton marihuane. Uživanje te droge ni nezakonito, doslej pa je bila prepovedana njena prodaja in distribucija. Urugvajci so navdušeni, da jim po marihuano ne bo treba več v "boce" - nezakonite trgovine. Nova pravila podpira tudi urugvajski predsednik Jose Mujica, nekdanji gverilski borec in zdravnik.

Nekateri sicer opozarjajo, da bi lahko uspešno izvajanje zakonodaje preprečila zahteva po registraciji. Nekateri naj bi se namreč registraciji izogibali zaradi poklica, ki ga opravljajo. Ljudje se bojijo tudi, da bi lahko v primeru, da pride na oblast marihuani nenaklonjena vlada, evidenco uporabili proti njim.

Komentarjev 1