Svet
10 ogledov

V zadnjih napadih skrajnežev dva tisoč žrtev

Borci proti skupini Boko Haram EPA
Po poročilih Amnesty International so zadnji napadi islamističnih ekstremistov v Nigeriji zahtevali okrog 2000 žrtev. Skrajneži med drugim eksploziv namestili tudi na le 10-letno punčko, ki se najbrž ni niti zavedala, da postaja samomorilska napadalka.

Manj kot šest tednov pred predsedniškimi volitvami v Nigeriji se nasilje na severu države krepi; Rdeči križ je danes sporočil, da je do najnovejšega napada prišlo na tržnici v mestu Maiduguri.  Eksplozija je odjeknila ob 12.40, v času, ko je bila tržnica polna kupcev. Eksploziv naj bi namestili na le 10-letno punčko, ki se je prebila mimo varnostnikov. Eksplozijo, ki je zahtevala najmanj 20 življenj, so aktivirali na daljavo.

Za zdaj še nihče ni prevzel odgovornosti za napad, vendar skrajneži organizacije Boko Haram vse pogosteje uporabljajo dekleta in ženske kot ljudski ščit v njihovem šestletnem prizadevanju za vzpostavitev islamske države v Nigeriji. 

Pokol zahteval dva tisoč življenj

Do spopadov je že pred tem, sredi tedna, prišlo na območju Baga, mesta, ki meji na Čad. Kot so sporočile oblasti, so med žrtvami predvsem otroci, ženske in starejši. Niso uspeli ubežati skrajnežem, ko so ti vdrli v mesto ter začeli metati granate in streljati iz strojnic. Kot poroča Amntesty International naj bi bilo mesto porušeno do temeljev.

Napad so označili za "najsmrtonosnejši pokol" v zgodovini napadov s strani Boko Haram v tej zahodnoafriški državi. Nigerijske varnostne sile so na napad odgovorile hitro in med drugim izvedle vojaške napade na cilje islamistov, je zatrdil tiskovni predstavnik vlade, katerega izjavo povzema britanski časnik.

Boko Haram je samo v lanskem letu ubil več kot 3000 ljudi na severu Nigerije. 

Komentarjev 2
  • valerijakregar 08:34 11.januar 2015.

    pa tudi otrok ne !???izrodki človeštva !

  • nizakej 08:21 11.januar 2015.

    Ne ne, ta govna ne ubijajo žensk....