Svet
17 ogledov

V zaporu ni pozabil na posle

fikret abdić Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Po desetih letih bo iz zapora v Pulju izpuščen Fikret Abdić, obsojen zaradi vojnih zločinov. Ponovno se želi lotiti poslov in oživiti Agrokomerc.

V petek bo iz zapora v Pulju izpuščen Fikret Abdić, poroča hrvaški Novi list. Prestal je dve tretjini kazni za vojne zločine v 90. letih na področju Kladuše v BiH. Pred vojno je bil direktor vedno uspešnejšega Agrokomerca in politik.

Cilj – oživiti Agrokomerc

Sedemdesetletni Abdić namerava nadaljevati svoje življenjsko delo – Agrokomerc, ki ga želi oživiti. To potrjujejo tudi osebe iz njegovega poslovnega in družinskega kroga, ki pričajo, da je lani poslal pismo o nameri na 870 naslovov, večinoma v BiH in na Hrvaškem, v katerem je pojasnil, da se po prihodu iz zapora namerava posvetiti obnovi Agrokomerca, pravicam delničarjev in drugim težavam.

Obsojen zaradi razglasitve avtonomne pokrajine in taborišč

Abdić je bil leta 2002 zaradi vojnih zločinov obsojen na 15 let zapora. Spoznan je bil za krivega, ker je v nasprotju z ustavo BiH razglasil tako imenovano Avtonomno pokrajino Zahodno Bosno in kot vrhovni poveljnik tako imenovane narodne obrambe organiziral odprtje taborišč in zasebnih centrov, kamor so zapirali nasprotnike ustanovitve te pokrajine. Najmanj tri osebe so umrle zaradi zlorab v taboriščih, skozi katera je šlo približno pet tisoč ljudi. Abdić je državljan BiH in Hrvaške, po vojni pa je šel na Hrvaško, kjer so mu tudi sodili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.