Svet
251 ogledov

V ZDA prva obtožnica zaradi ruskega vpletanja v volitve

Ameriški kongres EPA
Ameriško pravosodno ministrstvo je v petek vložilo obtožnico proti 44-letni Rusinji iz Sankt Petersburga Eleni Kusjajnovi zaradi zarote za prevaro ZDA v povezavi z letošnjimi ameriškimi kongresnimi volitvami.

Računovodkinja naj bi sodelovala pri porabi desetih milijonov dolarjev za vnašanje razdora v ZDA na družbenih medijih.

Obtožnica jo bremeni delovanja za isto rusko podjetje, proti kateremu je zaradi podobnih dejavnosti pred ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2016 vložil obtožnice posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v volitve Robert Mueller. Obtožnico proti računovodkinji, ki je sicer na varnem v Rusiji, je vložilo zvezno tožilstvo v Alexandrii.

"Washington si je izmislil izgovor"

Rusko zunanje ministrstvo je danes obtožnico označilo kot smešen poskus odvračanja pozornosti in hujskanja volivcev. "Washington si je izmislil izgovor za uvedbo novih sankcije proti naši državi," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Poudaril je, da Washington dokazov za obtožbe nima, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V petek so pred sodnika privedli tudi nekdanjega šefa kampanje predsednika ZDA Donalda Trumpa Paula Manaforta, ki je bil letos spoznan za krivega bančnih in davčnih prevar. Sodnik T.S. Ellis mu bo kazen izrekel 8. februarja, v petek pa so tožilci odstopili od nadaljevanja pregona zaradi točk obtožnice, glede katerih se porota na procesu ni mogla poenotiti.

Manaforta je v svojo mrežo ujela Muellerjeva preiskava. Denar, ki ga je poneverjal, je dobival od ruskih zaveznikov v Ukrajini, vendar veliko pred volitvami leta 2016. Čakal ga je še drug sodni proces, vendar je Manafort priznal krivdo in privolil v sodelovanje z Muellerjevimi tožilci, ki ga sprašujejo tudi o delovanju v letu 2016 in kasneje.

Manaforta so pred sodnika pripeljali na invalidskem vozičku, ker naj bi bolehal, vendar ni jasno zaradi česa.

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes Slovenija Večina slovenskega denarja pristane na računih v ZDA Tesla model 3 na testih trčenj NHTSA Avto Američani: To je najbolj varen avtomobil do zdaj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.