Svet
7 ogledov

Varnostni svet soglasno potrdil resolucijo o Siriji

Sirija bomba napad Reuters
Varnostni svet ZN je zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času v New Yorku ZN soglasno potrdil resolucijo o uničenju kemičnega orožja v Siriji.

Resolucija prav tako potrjuje načrt za politično tranzicijo v Siriji iz leta 2012 in poziva k sklicu mednarodne konference takoj, ko bo to možno.

"Današnja zgodovinska resolucija je po dolgem času prva novica, ki vzbuja upanje za Sirijo," je kmalu po glasovanju v New Yorku sporočil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in dejal, da računajo, da bo mednarodna konferenca o Siriji sredi novembra v Ženevi.

Sirijski predsednik Bašar Al Asad se srečuje z največjimi težavami, odkar je po  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
O besedilu resolucije so se že v četrtek dogovorile stalne članice Varnostnega sveta ZN (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija), v petek pa se ji je soglasno, kot sponzorji, pridružilo še preostalih deset voljenih članic. Še preden je bila lahko resolucija sprejeta, je moral izvršni odbor Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu potrditi načrt za pridružitev Sirije h Konvenciji o prepovedi tega orožja.

Tiskovni predstavnik OPCW Michael Luhan je novinarjem v Haagu povedal, da bodo predhodnico na teren v Sirijo poslali že prihodnji teden, s čimer se bo začela misija uničenja okrog 1000 ton kemičnega orožja v Siriji do sredine leta 2014. Tega bo najprej potrebno identificirati, zavarovati in potem uničiti.

Z resolucijo Varnostnega sveta se je začel uresničevati dogovor med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem v Ženevi, ki je vsaj začasno odpravil nevarnost ameriškega vojaškega posredovanja v Siriji zaradi napadov s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska. ZDA si sicer pridržujejo pravico do vojaške akcije proti režimu predsednika Bašarja Asada, ki ga krivijo za napad v katerem je, po trditvah Washingtona, umrlo 1400 ljudi.

Rusija ščitila Asada

V dveh letih in pol državljanske vojne v Siriji je doslej umrlo že več kot 100.000 ljudi. Varnostni svet doslej ni mogel sprejeti ničesar zavezujočega, ker je Rusija vztrajno ščitila Asadov režim in grozila z vetom. "Ne vem kdo lahko še trdi, da grožnja s silo ni pomagala," je še pred glasovanjem o resoluciji povedala ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power, ki je poudarila, da gre za prvo pravno zavezujočo resolucijo za Asada.

Ameriški predsednik Barack Obama je resolucijo pred glasovanjem označil za veliko zmago mednarodne skupnosti, namestnik Lavrova Sergej Ribjakov pa za zmago Rusije, ker resolucija ne vsebuje avtomatičnega sprožilca za sankcije ali uporabo sile, če se njena določila ne bodo izvajala. V tem primeru bo potrebna nova razprava Varnostnega sveta in nova resolucija. Vendar pa grožnja z enostranskim posegom ZDA ostaja.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je pred glasovanjem dejal, da gredo zadeve okrog kemičnega orožja naprej, vendar pa se ljudje v Siriji še vedno pobijajo, zato bo potrebna mednarodna mirovna konferenca. "V naslednjih tednih bomo sicer videli ali bodo Rusi upoštevali to o čemer govorijo in za kar glasujejo," je dejal Fabius.

Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant pa je izrazil zadovoljstvo, da resolucija poziva h kaznovanju odgovornih za napade s kemičnim orožjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.