Svet
260 ogledov

Varnostni svet zahteva takojšen konec napadov

Hutiji Rdeče morje Epa
Varnostni svet ZN zahteva takojšen konec napadov hutijev v Rdečem morju.

Varnostni svet ZN je v sredo potrdil resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijev iz Jemna na ladje v Rdečem morju, pri čemer so se Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija vzdržale. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki sta jo predlagali Japonska in ZDA.

Resolucija najostreje obsoja več kot 20 napadov hutijskih upornikov na ladje od 19. novembra lani, ko so zasegli tovorno ladjo Galaxy Leader in njeno posadko.

Hutiji trdijo, da napadajo ladje zaradi solidarnosti s Palestinci, ki jih v Gazi napadajo Izraelci. Nekatera ladjarska podjetja so zaradi napadov spremenila pot svojih ladij, da ne plujejo več po Rdečem morju, kar pa povečuje stroške.

Kršitve embarga

Resolucija opozarja na velike kršitve embarga na prodajo orožja hutijem in zahteva od držav, da se držijo obveznosti. Prodajo orožja hutijem obsoja, vendar pa posebej ne omenja Irana, ki je glavni dobavitelj orožja jemenskim upornikom.

Omenila ga je ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield, ki je dejala, da se vsi zavedajo, da je Iran vpleten v načrtovanje napadov na ladje v Rdečem morju in spodbuja dejanja hutijev, ki destabilizirajo regijo.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je razložil, da resolucije ne more podpreti, ker se boji, da jo bodo ZDA izkoristile za iskanje enostranskih rešitev z uporabo sile. ZDA so decembra lani oblikovale koalicijo za zaščito ladijskega prometa pred napadi hutijev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • leonardo 07:59 13.januar 2024.

    In zakaj niso takoj izglasovali naj Izrael neha pobijati ženske in otroke. Kje pa je ta resolucija. Spet dvojna merila ali le vedo, da je v ameriškem zgornjem in spodnjem domu preveč Izraelcev na visokih položajih?

  • kapibara1 18:05 11.januar 2024.

    Sedaj, ko celo ena sama Slovenija podpisuje take sprdačine, bodo le te dobile na neki teži- veljavi.. A ne fafajonkićka..??!

  • ico8 09:11 11.januar 2024.

    He,he, na ZN se se pes ne poscije vec!