Svet
9448 ogledov

Včerajšnje Putinove poteze dokazujejo njegovo zaskrbljenost

Vladimir Putin Epa
Dejanja ruskega predsednika nakazujejo na dejstvo, da je močno zaskrbljen nad trenji v svoji domovini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je med srečanjem z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom v Sankt Peterburgu skozi simboliko in držo razkril zaskrbljenost zaradi morebitnih groženj, ki mu jih predstavljata skupina Wagner in Jevgenij Prigožin.

Putin se je 23. junija sestal z Lukašenkom in naredil več simboličnih potez, s katerimi je želel prikazati svojo nadvlado in moč nad Prigožinom, poroča spletni portal Inštituta za vojne študije (ISW). Putin je namreč z Lukašenkom obiskal Kronstadt v Sankt Peterburgu. Kronstad je zgodovinsko pomembna otoška trdnjava, kjer so ruski vojaki in mornarji v začetku leta 1921 izvedli neuspešno protiboljeviško vstajo, ki jo je na koncu zatrla Sovjetska zveza.

1/4
Profimedia
Na obisku sta se jima pridružila tudi guverner Sankt Peterburga, Aleksander Beglov in mlajša hčerka ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, Ksenija Šojgu. Znano je, da sta Beglov in Šojgu oba Prigožinova osebna sovražnika. S tem javnim nastopom je Putin nedvomno želel ponovno opozoriti na Prigožinov poraz ter na poraz njegovih podpornikov v Sankt Peterburgu.

Med obiskom Kronstadta se je Putin prav tako fotografiral z množico lokalnih ruskih državljanov, vključno z otroki. To je bil verjetno njegov način, da se predstavi kot priljubljen in ljubljen voditelj ruskega ljudstva.

Vse te simbolične poteze kažejo, da je Putin globoko zaskrbljen nad svojo domnevno priljubljenostjo, varnostjo svojega režima in nad nizom frakcij, ki tekmujejo za oblast znotraj ruskega upravljanja, trdi omenjeni Inštitut za vojne študije.

Lukašenko je namreč Putina obvestil, da bo skupina Wagner ostala v osrednji Belorusiji. To ga je najverjetneje spomnilo na grožnjo, ki jo skupina Wagner še vedno predstavlja zanj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 103
  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 10:48 27.julij 2023.

    Ko se je končal tisti cirkus z uporom Prigožina in sta se s Putinom kao pobotala, sem napovedal, da ga bo Putin dal likvidirati. In to še vedno mislim. Putin ne pozablja in ne oprošča. Druga stvar pa je, da ...prikaži več mu je Putin ni naiven in bo vsako grožnjo enostavno odstranil. Kot naj bi dejal njegov vzornik Stalin: Ni človeka – ni problema.

  • Kmodri 13:54 25.julij 2023.

    Putler zaman hodi k spovedi! Za takšne zločince je rezerviran poseben del pekla!

  • bobubob 10:39 25.julij 2023.

    Samo še Putin stoji med nami in nebesi !