Svet
6614 ogledov

Razmere se zaostrujejo, Poljska na mejo pošilja vojsko

Poljska vojska
1/2
Profimedia
Razlog za to odločitev so možne grožnje, ki jih predstavljajo Wagnerjevi plačanci v Ukrajini. Medtem iz Ukrajine poročajo o nadaljnjih napadih na Odeso.

V petek je nacionalna tiskovna agencija PAP poročala, da Poljska namerava premakniti vojsko na vhod države kot odgovor na morebitne grožnje plačancev Wagner, ki so nameščeni v sosednji Belorusiji. Vodja poljskega varnostnega odbora Zbigniew Hoffmann je dejal, da je odločitev sprejel obrambni minister Mariusz Blaszczak, potem ko je odbor analiziral "možne grožnje, ki jih predstavlja prisotnost skupine Wanger v Belorusiji", poroča PAP. Hoffmann sicer ni navedel več podrobnosti o premiku poljskih vojakov. "Usposabljanje ali skupne vaje beloruske vojske in skupine Wagner so nedvomno provokacija," je po poročanju portala CNN dejal Hoffmann.

Do te odločitve Poljske je prišlo potem, ko je v sredo v javnost prišel posnetek Jevgenija Prigožina, kako pozdravlja svoje borce v Belorusiji. To naj bi bil sicer njegov prvi javni nastop, odkar je prejšnji mesec vodil kratkotrajni oboroženi upor v Rusiji. Kot je raziskal CNN, je bil posnetek posnet v opuščeni vojaški bazi v Asipovičih, približno 80 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Minsk. Beloruska vojska je v četrtek pohvalila "edinstvene izkušnje", ki so jih vojaki dobili s "skupnim bojnim urjenjem" z Wagnerjevimi plačanci v taborišču blizu Bresta v bližini meje s Poljsko.

Več napadov na Odeso

Medtem ukrajinske sile poročajo o raketnih napadih na Odeso, ki so čez noč zadeli skladišča žita in uničili na tone pridelkov. Ruske sile že četrto noč zapored ciljajo na južno pristaniško mesto. V petek je tiskovni predstavnik ukrajinske vojske dejal, da so nenehni ruski napadi na Odeso del prizadevanj Moskve, da bi uničila zmožnost Ukrajine za izvoz hrane, poroča CNN.

1/4
Profimedia
"Sovražnik nadaljuje s terorjem, ki je nedvomno povezan z dogovorom o žitu," je dejala Natalia Humeniuk, tiskovna predstavnica ukrajinskih oboroženih sil na jugu države. Rusija je namreč v ponedeljek izstopila iz kritičnega sporazuma, ki je omogočal varni izvoz žita. Generalni sekretar ZN je opozoril, da napadi na ukrajinska pristanišča ne bodo vplivali zgolj na Ukrajino, ampak tudi na ostale države.

Ukrajina že uporablja ameriške kasetne bombe

ZDA so Ukrajini že dobavile kasetne bombe, ki so jih ukrajinske sile začele uporabljati, je sporočila Bela hiša. Ukrajinske sile so jih začele uporabljati v zadnjem tednu, je v četrtek izjavil tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški predsednik Joe Biden je v intervjuju, ki ga je v začetku julija predvajala televizija CNN, dejal, da je glede dobave tega orožja Ukrajini sprejel "zelo težko odločitev", ki jo je utemeljil z dejstvom, da Kijevu "zmanjkuje streliva".

Kasetno strelivo vsebujejo več manjših bomb in te se po izstrelitvi razpršijo nad širokim območjem. Namenjene so uničevanju tankov in druge opreme ter vojakov, saj lahko zadenejo več tarč naenkrat. A za njimi ostane veliko streliva, ki ne eksplodira in predstavlja nevarnost za civiliste po spopadih tudi desetletja kasneje. Konvencijo o prepovedi kasetnih bomb je podpisalo več kot 120 držav članic, med katerimi pa ni ZDA in Rusije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 87
  • Kmodri 21:56 23.julij 2023.

    Zgleda, da si Putler želi vojne z NATOm! Pozablja pa, da bo v rokih pol leta Rusija razkosana! Evropski del Rusije se bo imenoval Moskovije! Za Uralom pa Vzhodna Rusija! Hkrati pa bodo pristavili lonček Kitajci, ki bodo zasedli čim ...prikaži več večji del vzhodne Rusije! Putler bo končal s svojo kliko pred ad hock ustanovljenim sodiščem za vojne zločine na ozemlju UA! Rusija bo plačala vojne reparacije z naravnimi viri! Rusi ga bodo prekleli! Verjetno pa kar sami likvidirali!

  • bobubob 18:35 22.julij 2023.

    Če gre za nenaše, je dovoljeno vse. Tudi prej prepovedane kasetne bombe, tudi plenjenje premoženja neobsojenim posameznikom in podjetjem, terorizem, kršenje podpisanih sporazumov...kar smo videli tudi že med t.i. pandemijo, ko se je zanemarjalo vse, od ustave, mednarodnih konvencij, doslej ...prikaži večj uveljavljenih medicinskih pravil..pa vse do občečloveških vrednot in same zdrave pameti. Verjamem, da bi tudi dandanes še vedno pljuvali po g. Pučniku in njegovi ženi, Nemki. Drugi tujci so pa dobrodošli.

  • Kmodri 16:15 21.julij 2023.

    Če Putlerjeva niso streznili Ukrajinci, jih bodo Poljaki!