Svet
16 ogledov

Vdor na ameriško veleposlaništvo zahteval smrtno žrtev

Srbi se z neodvisnostjo Kosova nočejo sprijazniti. Tako so napadli veleposlaništ
1/14
Žurnal24 main
Protestniki v Beogradu so napadli ameriško, turško in hrvaško veleposlaništvo, skupina 100 protestnikov pa se je odpravila proti slovenskemu veleposlaništvu, kjer jih je razgnala policija.

Nekaj minut po vdoru protestnikov so na ameriški ambasadi našli zoglenelo truplo. Po zagotovilih ameriškega zunanjega ministrstva ne gre za njihovega diplomata. Sicer pa se je več tisoč ljudi po protestu zbralo pred ameriškim veleposlaništvom, kjer so zažgali stražarnico pred veleposlaništvom in ameriško zastavo, ki so jo zamenjali s srbsko. Po navedbah beograjske tiskovne agencije Beta je ogenj zajel dve nadstropji veleposlaništva, ki pa so ga medtem že pogasili. Pred tem so na območje prispele posebne enote policije v blindiranih vozilih, ki so množico več sto izgrednikov razgnale s solzivcem. Po zadnjih podatkih naj bi bilo v izgredih ranjenih 78 ljudi, od tega 15 policajev. 

Skupina kakih 30 protestnikov je kamenjalo hrvaško veleposlaništvo. Enemu od njih je uspelo vanjo zalučati molotovko. Nadaljnje razbijanje so preprečili pripadniki specialne enote policije. Večja skupina mladeničev je metala kamenje tudi v poslopje turškega veleposlaništva, nato pa so z njega sneli turško zastavo in jo zažgali ter namesto nje obesili srbsko zastavo. Pri tem so uničili tudi stražarnico in sneli kamere za video nadzor.

Izgredniki so med drugim napadli tudi nemško veleposlaništvo. Ob napadu na nemško veleposlaništvo naj bi bila razbita stekla na poslopju, uslužbence nemške policije, ki so ga varovali, pa naj bi evakuirali, so navedli očividci.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so izgredniki tudi zažgali vozilo pred kanadskim veleposlaništvom, ki stoji nasproti ameriškega, kjer je ob vdoru protestnikov pred tem zagorelo, a so požar nato uspeli pogasiti. Policija pa naj bi neki drugi skupini nasilnežev preprečila vdor v britansko veleposlaništvo.  

Veleposlaništva v plamenih. Več v galeriji. © AFP

 

Na MZZ so povedali, da se je skupina protestnikov po množičnih demonstracijah v središču Beograda napotila tudi v ulico, kjer je slovensko veleposlaništvo, vendar pa jih je policija razgnala, zato so se odpravili proti drugim veleposlaništvom. Vodja za odnose z javnostjo pri MZZ Gregor Šuc je za zurnal24.si o razmerah okoli slovenskega veleposlaništva povedal : "Nimam nobenih informacij, mislim pa, da je veleposlaništvo zavarovano in da je v redu."  V stavbo veleposlaništva naj bi protestniki že popoldne metali granitne kocke, vendar naj stavba ne bi bila poškodovana. Slovensko veleposlaništvo je sicer po nedeljskem napadu, ko so vanj vdrli protestniki, zaprto.

Na tarči se je znašla tudi poslovalnica McDonaldsa, ki so jo protestniki uničili in zažgali. Skupina protestnikov je začela na Terazijah vdirati v trgovine, iz katerih odnašajo ukradeno blago. 

 

Tadić pozval protestnike, naj prenehajo z nasiljem
Srbski predsednik Boris Tadić, ki se trenutno mudi na obisku v Romuniji, je pozval izgrednike v Beogradu, naj se umaknejo iz ulic. Dejal je, da nasilje škodi obrambi državne integritete in suverenosti, s tem pa tudi nasprotovanju odcepitvi Kosova.

"Pozivam vse naše državljane, da ta trenutek samo mirno protestirajo, tiste, ki sodelujejo v izgredih, pa prosim, da se umaknejo z ulic in prenehajo z napadi na tuja veleposlaništva," je Tadić dejal novinarjem pred povratkom iz Bukarešte.

Tadić je še dejal, da ima vsak pravico, da mirno in dostojno protestira ter tako izrazi nasprotovanje odcepitvi dela Srbije. " Vsako nasilje zasenči učinke mirnega protesta," je še poudaril Tadić in dejal, da morajo, ne glede na razmere, vse državne inštitucije opravljati svoje delo.

ZDA za obsodbo napadov na veleposlaništva v UN
Ameriški veleposlanik pri ZN Zalmay Khalilzad je pred zasedanjem Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku povedal, da bo slednjega zaprosil, naj nemudoma obsodi napade na veleposlaništva v srbski prestolnici.

Khalilzad je povedal, da je bil "ogorčen" nad današnjimi napadi na ameriško veleposlaništvo v Beogradu. "Odšel bom v Varnostni svet in prosil za objavo soglasne izjave, ki bo izražala ogorčenje Varnostnega sveta, obsojanje napada in ki bo tudi opominjala srbsko vlado na njene dolžnosti pri varovanju diplomatskih objektov," je povedal Khalilzad.

V Banja Luki ranjenih 14 policistov
Policija je v nemirih v Banja Luki, do katerih je prišlo med protestom tamkajšnjih srednješolcev proti razglasitvi neodvisnosti Kosova, prijela 27 izgrednikov, je povedal načelnik banjaluškega centra za javno zaščito Zoran Stanišavljević.

Po njegovih besedah je bilo v nemirih v tem mestu v Republiki srbski ranjenih 14 policistov, od tega eden huje. Protestniki so jih ranili z metanjem kamenja in drugih predmetov.

Močne policijske sile so v Banja Luki intervenirale, ker shod ni bil prijavljen, pri tem pa jim je uspelo preprečiti poskuse protestnikov, da pridejo do tamkajšnjih konzulatov ZDA, Nemčije in Francije. 

Na protestu 200.000 ljudi

Protestov se je udeležilo okoli pol milijona Srbov. © Reuters

 

Ni sile, ni groženj, ni dovolj velike in strašne kazni, da bi katerikoli Srb kadarkoli rekel drugače, kot Kosovo je Srbija, je dejal Koštunica pred 200.000 zbranimi ljudmi. Ploščad pred srbskim parlamentom, kjer poteka zborovanje, je povsem polna, polne pa so tudi okoliške ulice. 
 
Koštunica, ki je zbrane nagovoril v imeni vlade, je še poudaril, da Srbija ne bo nikoli priznala tistega, kar je nastalo na podlagi kršenja načel civiliziranega sveta. Ne bo pa niti pozabila prijateljstva in načelne podpore, ki jo nudi ruski predsednik Vladimir Putin Srbiji. 

Protestnike je nagovoril tudi Tomislav Nikolić v imenu več parlamentarnih strank - svoje Srbske radikalne stranke, Koštuničeve Demokratske stranke Srbije ter Socialistične stranke Srbije. Kot je dejal, bo Srbija ohranila vsakega otroka na Kosovu in vsako ped svoje zemlje. Obljubil je, da ne bo miren, dokler Kosovo ne bo pod nadzorom Srbije. 

Posledice nedavnih neredov. © AFP

 

Kosovo priznavajo nove države, tudi Italija
Kosovo je v nedeljo razglasilo neodvisnost, do danes pa ga je uradno priznalo trinajst držav. Danes sta to storili še Estonija in Italija. Srbija kosovsko neodvisnost razglaša za protipravno dejanje in napoveduje, da se bo z vsemi pravnimi sredstvi borila, da Kosovo ostane srbsko, iz nekaterih držav, ki so priznale neodvisnost, pa je že odpoklicala veleposlanike.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je zaradi odločitve Italije sporočil, da je Srbija iz Rima v znak protesta že odpoklicala svojo veleposlanico Sandro Rasković Ivić. Ta je v svojem odzivu dejala, da "udarec prijatelja občutiš veliko bolj boleče kot udarec sovražnika".

Bo živel v miru? © AFP

 

''Do delitve Kosova le korak''
''Do delitve Kosova je le korak. Pokrajina se bo razdelila na srbski severni in albanski južni del,'' je za srbski Blic izjavil Aleksander Bocan Harčenko, ruski predstavnik v kontaktni skupini za Kosovo. Po poročanju Blica naj bi tudi zahodne države sprejele takšen razvoj dogodkov, vendar se to ne bo zgodilo čez noč. ''Albanci se bodo organizirali v sklopu Deklaracije o neodvisnosti, Srbi pa bodo živeli ločeno, kar pomeni, da smo dobili še en zamrznjen konflikt,'' je dejal Bocan Harčenko.

Mednarodna skupnost naj bi delitev sprejela kot končno rešitev, vendar tega po pisanju Blica nihče na Zahodu ne sme javno zagovarjati, prav tako pa tega ne bo naredila niti Srbija. To naj se sicer ne bi zgodilo prej kot v petih letih, še posebno, ker ne obstaja zadovoljiva rešitev za Srbe, ki živijo v drugih kosovskih enklavah in jim je treba zagotoviti popolno varnost. 

Protesti v nedeljo tudi v Ljubljani
Predstavniki srbske skupnosti v Sloveniji bodo v nedeljo pred pravoslavno cerkvijo svetih Cirila in Metoda v Ljubljani pripravili protestni shod proti "protipravni razglasitvi neodvisnosti srbske južne pokrajine" Kosova, so danes sporočili z Zveze srbskih društev Slovenije.

Kot so sporočili, se bodo na mirnem in dostojanstvenem protestu zbrali po končanem bogoslužju ob 13. uri. K udeležbi so ob tem pozvali vse slovenske državljane, ki "ne podpirajo odvzema dela ozemlja suverene srbske države" in ki "razumejo bolečino srbske duše".

Kot je za zurnal24.si povedal strokovnjak Milan Brglez s FDV, varnostna situacija na Kosovu ne izgleda dobro. "Ne mislim, da je zadnje dogajanje prispevalo k večji stabilnosti, domnevam pa, da ta zadeva ni dolgotrajne narave," še dodaja Brglez. Meni tudi, da bi morali nedeljski protest v Ljubljani nadzorovati tako kot vse druge, za prepoved ali kakšne posebne ukrepe pa se ne zavzema. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.