Svet
14505 ogledov

Več kot 250 šol zaprli le dan po ponovnem odprtju

razred učilnica tabla Profimedia
Na tisoče učencev znova poslali domov. Krivo je skladišče trgovine za spletne nakupe.

V Južni Koreji so bili zaradi številnih novih okužb z novim koronavirusom primorani ponovno zapreti več kot 250 šol le dan po njihovem ponovnem odprtju, je poročal BBC.

Država je začela sproščati ukrepe, sprejete zaradi boja z boleznijo covid-19, a le dan zatem so evidentirali 79 novih primerov, najvišje število v zadnjih dveh mesecih merjenja. Takoj so sprejeli ukrep ponovnega zaprtja več kot 200 šol.

Večina novih primerov obolenj je povezana z distribucijskim centrom na obrobju Seula. S skladiščem upravlja v državi največja firma za spletne nakupe Coupang, v njem se - kot so poročali tamkjašnji mediji - niso striktno držali pravil za zajezitev širjenja okužb. Zdravstveni delavci so novi koronavirus med drugim odkrili tudi na čevljih in oblačilih v skladišču zaposlenih uslužbencev.

Spet zaostrovanje ukrepov

Povsem možno je, dodaja BBC, da bo Južna Koreja, ko bo testirala vse uslužbence - teh je več tisoč - zabeležila nov hud porast bolezni.

Oblasti so se odločile zapreti vseh 251 šol na območju, ravno tako so zadržali ponovno odprtje 117 šol v Seulu. Eden izmed učencev ene izmed šol v prestolnici, katerega mama je zaposlena v omenjenem skladišču je že pozitiven za novi koronavirus.

Po kriznem sestanku, ki ga je vodil premier Chung Sye Kyun, so sporočili, da so do 14. junija znova zaostrili ukrepe v prestolnici Seul in njeni okolici. Zaprli so javne ustanove, kot so muzeji in gledališča ter dvorane.

Minister za zdravje Park Neung Hoo je opozoril, da bosta prihodnja dva tedna ključna. Ocenjujejo, da so se okužbe že razširile v druge skupnosti. Prebivalce je pozval, naj se, kolikor je mogoče, v prihodnjih dveh tednih izogibajo zborovanjem, poroča dpa.

koronavirus Slovenija Prišel je konec epidemije, kaj se spreminja?

Ljudje se držijo pravil

Južna Koreja je doživela enega najhujših izbruhov novega koronavirusa v začetku njegovega širjenja izven Kitajske in čeprav niso nikoli uvedli obvezne karantene, so prebivalci vse od marca upoštevali stroga pravila družbenega distanciranja.

Številni jo postavljajo za zgled, kako ukrotiti epidemijo. Uspeh pripisujejo zlasti obsežnemu programu sledenja okužbam, testiranju in zdravljenju. Skupaj z najnovejšimi okužbami so jih doslej v državi potrdili 11.344, umrlo je 269 ljudi.

koronavirus covid-19 test Covid-19 Zdravje Slovenska virologinja o drugem valu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar Donniwista
  Donniwista 00:57 31.maj 2020.

  Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke >> B︆︆︆︆r︆︆e︆︆d︆︆︆︆h︆︆o︆︆t︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

 • puelasedulaest 18:32 30.maj 2020.

  Pri nas je pač preveč neumnih ljudi, ki mislijo, da so bolj papeški od papeža. Za mene je vsak, ki kritizira ukrepe bedak brez primera, ker pojma nima in kritizira ljudi, ki so 100 krat bolj pametni od njega. Mi ...prikaži več imamo strokovno zdravstveno ekipo iz vrhunskih strokovnjakov ampak se pri nas nekateri obnašajo kot da so sami res bolj pametni od celega sveta kljub temu, da morda nimajo končane niti OŠ!!!!!!!!!

 • Preprostež 10:55 30.maj 2020.

  Mi pa polni samozavesti na široko odpiramo vrata šol in vrtcev... Še nas bo teplo, še.