Svet
20 ogledov

Večina jih pogreša Jugoslavijo

TITO Žurnal24 main
Danes so v Beogradu predstavili raziskavo Evropskega sklada za Balkan, ki je pokazala stališča Balkancev do bivše skupne države.

Raziskava, ki so jo izvedli v državah Zahodnega Balkana, je pokazala, da večina prebivalcev meni, da se je v skupni državi živelo bolje kot zdaj. Izjemi sta le Kosovo in Albanija, ki sicer ni bila del Jugoslavije, v obeh pa menijo, da se danes živi boljše.

V anketah so sodelovale države Albanija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Srbija, Črna gora, Hrvaška in Kosovo, odgovarjalo pa je okoli 2.500 ljudi, rojenih med letoma 1971 in 1991.

Razpada države se ne bi dalo preprečiti

Le majhen odstotek prebivalcev meni, da bi se dalo preprečiti razpad države, mnenja o vzroku za začetek vojne pa se razlikujejo. Večina ljudi na Hrvaškem za izbruh spopadov krivi politike, na Kosovu narod, v BiH, Makedoniji in Srbiji pa mednarodno skupnost.

Kar se tiče kulturne povezanosti med narodi, predvsem na področju glasbe, umetnosti, književnosti in zabave, so ugotovili, da je najmočnejša na Kosovu in v Makedoniji, najšibkejša pa na Hrvaškem.

Komentarjev 7
  • dragec 12:58 12.marec 2012.

    Ja, v Jugi smo pogrešali "tranzicijski kapitalizem, EU, NATO. Zdaj to vse imamo.

  • privat 06:59 11.marec 2012.

    jugoslavija bi še danes obstajala ,če bi se narodi odločili za jugoslavijo brez beograda! Slovenija ,hr.bih,kosovo ,vojvodina ter sanjak!Ostalo bi vse bogastvo nekdanje jugoslavije ,brez hujskačev!

  • Žurnalček 14:26 10.marec 2012.

    Jaz tudi in to zaradi tega, ker je Yuga imela GOLI OTOK , Slovenija ga pa nima . Zato je v njej tudi tako moralno razsulo. Vsa politično- finančna banda , bi že bila tam in v državi bi bil ...prikaži večl red, zakon in mir.