Svet
10930 ogledov

Veliko razočaranje za države EU, z glavo odkimal tudi Kumer

Bojan Kumer Epa
Nov osnutek težko pričakovanega sporazuma, ki ga je pripravilo predsedstvo podnebne konference ZN, na področju fosilnih goriv države poziva zgolj k zmanjšanju proizvodnje in porabe fosilnih goriv, besedne zveze o dokončni odpravi fosilnih goriv, na kar so upale države EU in otoške države, pa ni več.

Besedilo države natančneje poziva k zmanjšanju fosilnih goriv na enostaven, pravičen in urejen način, da bi dosegli neto ničelne emisije toplogrednih plinov do, pred ali okoli leta 2050 v skladu z izsledki znanosti.

S tem je predsedstvo konference stopilo korak nazaj pri sprejemu ambicioznejše odločitve glede usode fosilnih goriv.

Zadnja različica, ki so jo državam posredovali v petek, je namreč kot eno od možnosti omenjala odpravo fosilnih goriv, za kar so si prizadevale predvsem zaradi posledic podnebnih sprememb močno ogrožene otroške države in članice EU.

Rešitvi, ki bi v katerem koli pogledu ciljala na fosilna goriva, so sicer v zadnjih dneh najbolj nasprotovali Savdska Arabija, Irak in ostale države skupine držav proizvajalk Opec.

Odprava subvencij za fosilna goriva

Dokument vključuje tudi cilj potrojitve globalnih zmogljivosti obnovljivih virov energije do leta 2030 ter poziva k pospešitvi uvajanja brezemisijskih in nizkoemisijskih tehnologij. Med temi so poleg obnovljivih virov energije tudi jedrska energija, proizvodnja vodika in tehnologije zajemanja in shranjevanja ogljika, s čimer bi povečali prizadevanja za nadomestitev fosilnih goriv v energetskih sistemih, ki ne uporabljajo tehnologij zajema ogljika.

Mesto v osnutku pa sta našla tudi poziva k postopni odpravi neučinkovitih subvencij za fosilna goriva in k pospešitvi ter znatnem zmanjšanju emisij, ki niso emisije ogljikovega dioksida, vključno z emisijami metana na svetovni ravni do leta 2030.

Po informacijah STA je države EU v besedilu glede blaženja podnebnih sprememb zmotilo tudi to, da se državam še vedno dopušča možnost izbire. To v praksi pomeni, da se lahko države za upoštevanje pozivov, kot je denimo potrojitev obnovljivih virov energije, odločijo ali pa tudi ne. V okviru pogajanj, ki bodo sledila v večernih urah in v torek zjutraj, si bodo tako pogajalci držav EU prizadevali za zavezujočo dikcijo tega dela besedila.

Pogajanja se nadaljujejo

Ko je govora o zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, pa gredo poudarki v smer, da je treba vključiti zmanjševanje emisij vseh toplogrednih plinov, ne pa zgolj izpustov metana, ki jih vsebuje zadnji osnutek.

Glede poteka pogajanj se danes zvečer nadaljujejo posvetovanja, ki jih vodi predsedstvo COP28. V imenu EU bodo spregovorili glavni pogajalci, predsedstvo pa bo nato na podlagi prejetih komentarjev in pisnih pripomb posameznih skupin držav do torkovih jutranjih ur pripravilo novo različico osnutka.

"Predsedstvo COP28 je že od začetka jasno izražalo ambicije. To besedilo odraža te ambicije in je velik korak naprej. Zdaj je vse v rokah držav, ki jim zaupamo, da bodo naredile najboljše za človeštvo in planet," se je danes na vsebino prvega osnutka odzval tiskovni predstavnik COP28.

Manj zadovoljni pa so nevladniki, ki osnutek vidijo kot velik korak nazaj.

Kumer: Nesprejemljivo!

Vsebina osnutka zaključnega dokumenta o globalnem pregledu stanja, ki jo je pripravilo predsedstvo podnebne konference ZN (COP28), je za Slovenijo in EU nesprejemljiva, je na prizorišču COP28 ocenil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Kot je dodal, se kritike nanašajo predvsem na zaveze glede blaženja podnebnih sprememb.

Kot je minister izpostavil v izjavi za medije, besedilo pomeni veliko razočaranje predvsem v tistih delih, kjer si je EU želela več ambicioznosti. Gre za del osnutka, ki naslavlja blaženje podnebnih sprememb, kamor med drugim spadajo tudi zaveze glede fosilnih goriv.

Vsebina je po njegovih besedah prešibka predvsem pri treh točkah: pri popolni opustitvi fosilnih goriv, gradnji novih elektrarn na premog oz. zmanjševanju rabe premoga ter pri pozivu k ukrepanju že v tem desetletju. "Tukaj bomo skupaj napeli dodatne sile od danes zvečer do jutri zjutraj," je napovedal minister in spomnil, da gre za tri jasne zaveze, ki so jih kot pomembne izpostavljale države članice EU in tudi Slovenija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Syn
    Syn 21:28 12.december 2023.

    Za mene so in vedno bodo fosilna goriva zakon za vse vrste vozil. Naj si oni elektriko nekam vtaknejo. Jaz tega elektro-sranja nikoli ne bom vozil. Upam vsaj.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:57 12.december 2023.

    Politiki se lahko dogovarjajo kolikor hočejo. Narod bo delal po svoji vesti in globini denarnice! Ostajamo zvesti plinu, toplotni črpalki in sončnim celicam na strehi.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 23:33 11.december 2023.

    Tale CO2 nateg, ki ga Evropi najbolj vsiljujejo ZDA bo povzročil da bomo postali povsem nekonkurenčni v primerjavi npr s Kitajsko in ostalimi državami z nizkimi cenami energentov. V kombinaciji z vsiljevanjem migrantov in dolgoročnimi posledicami ki jih ti s ...prikaži več sabo prinašajo, so EU pahnili za desetletja nazaj. Bruseljsko bando bi morali zaradi izdaje pobesiti na kandelabre okrog parlamenta...