Svet
14679 ogledov

Video: Dalajlama dečka prosil, naj 'sesa' njegov jezik

Dalajlama poljublja dečka Youtube
Dalajlama se je opravičil, potem ko je bil v javnosti objavljen videoposnetek, v katerem otroka prosi, naj 'sesa' njegov jezik. Posnetek je sprožil zgražanje.

Duhovni voditelj je na dogodku v severni Indiji poljublja otroka in ga nato prosil, naj sesa njegov jezik. Urad dalajlame je v ponedeljek opravičil fantu in njegovi družini ter številnim prijateljem po vsem svetu za bolečino, ki so jo morda povzročile njegove besede. Dodali so, da dalajlama "obžaluje" nezgodo.

"Njegova svetost pogosto na nedolžen in igriv način draži ljudi, ki jih sreča. Tudi v javnosti in pred kamerami," je zapisano v izjavi, ki jo navaja CNN.

Njegovo opravičilo prihaja po tem, ko je videoposnetek postal viralen na družbenih omrežjih, pri čemer so številni uporabniki kritizirali dejanja dalajlame.

V videoposnetku je mogoče videti, kako se mladi fant približuje Nobelovemu nagrajencu za mir. 87-letni duhovni vodja je nato povabil dečka na oder in mu pokazal na lice ter rekel: "Najprej tukaj," kar je dečka spodbudilo, da ga objame in poljubi.
Dalajlama je nato pokazal na svoje ustnice in rekel: "Potem tudi tukaj." Nato je potegnil dečka za brado in ga poljubil na usta.
"In posesaj moj jezik," je rekel po nekaj sekundah in iztegnil jezik.

Takšni kulturni izrazi niso sprejemljivi

Identiteta dečka ni znana. Bil je na dogodku s fundacijo M3M, človekoljubno vejo indijske nepremičninske družbe M3M Group s sedežem v Dharamshali, kjer dalajlama živi v stalnem izgnanstvu. CNN se je za komentar obrnil tudi na fundacijo M3M.

V odzivu na incident je ugledna skupina za pravice otrok s sedežem v Delhiju v izjavi za CNN povedala, da obsojajo "vse oblike zlorabe otrok".

Dodali so: "Nekatere novice se nanašajo na tibetansko kulturo o kazanju jezika, vendar ta video zagotovo ne govori o nobenem kulturnem izražanju in tudi če govori, takšni kulturni izrazi niso sprejemljivi."

Trenutni dalajlama Tenzin Gyatso je najbolj znana živeča budistična osebnost na svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 07:07 11.april 2023.

    Verska in moralna avtoriteta, v resnici pa navadno ped_rsko pezde. In folk še kar vozi otroke v cerkev.

  • leonardo 06:50 11.april 2023.

    Komu lahko še zaupaš? Norec stari. One mu je odpovedal, pa uporablja jezik. Ogabno!!!

  • Boschtjan Zupanchich 21:28 10.april 2023.

    Kup dreka, ... Delaj Lenuhar , ne pa takole bluziti cel lajf !!! ! !!!