Svet
393 ogledov

Video: Po vrsti potresov izbruhnil vulkan

1/2
Profimedia
Na posnetkih izbruha, ki so jih prenašali v živo, je videti velike curke žareče oranžne lave, ki bruhajo v nočno nebo, obkroženi z rdečim dimom.

Po vrsti potresov v ponedeljek pozno zvečer je na Islandiji, južno od prestolnice Reykjavik, izbruhnil vulkan, poroča tiskovna agencija AFP. Islandija je bila že več tednov v stanju visoke pripravljenosti na izbruh in po številnih potresih je bil izdan tudi ukaz za evakuacijo.

"Danes zvečer ob 22.17 se je severno od Grindavika na polotoku Reykjanes začel vulkanski izbruh," je sporočila Mednarodna meteorološka organizacija in dodala, da so dogajanje posnele bližnje spletne kamere.

Na posnetkih izbruha, ki so jih prenašali v živo, je videti velike curke žareče oranžne lave, ki bruhajo v nočno nebo, obkroženi z rdečim dimom, poroča AFP.

Novembra je regijo južno od Reykjavika streslo več tisoč manjših potresov in oblasti so posledično evakuirale 4000 prebivalcev ribiškega pristanišča Grindavik, ki je od prestolnice oddaljen približno 40 kilometrov.

Vulkanski izbruhi na Islandiji, ki ima 33 aktivnih vulkanov, niso redkost, tokratni pa naj ne bi povzročil takšnih težav kot tisti leta 2010.

Takrat je izbruh z ledom prekritega vulkana Eyjafjallajokull, visokega več kot 1660 metrov, poslal v ozračje ogromne količine pepela, ki je ohromil letalski promet nad Evropo. Odpovedanih je bilo 100.000 poletov za skupaj več kot deset milijonov potnikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 15:33 19.december 2023.

    Evo zastonj gretje čez zimo !