Svet
1746 ogledov

Vidno pretreseni trener: "Dovolj je bilo tega"

Steve Kerr Profimedia
Trener košarkarske ekipe Golden State Warriors Steve Kerr od pristojnih zahteva ukrepanje. Prst je uperil v 50 senatorjev, ki ne želijo storiti ničesar.

Pred četrto tekmo konferenčnega finala, ki jo je njegova ekipa odigrala v Dallasu proti Mavericksom, Steve Kerr ni govoril o košarki. Ko je stopil pred predstavnike sedme sile, je vidno pretresen spregovoril o tragediji v kraju Uvalde, v bližini San Antonia v Teksasu. V streljanju je umrlo 19 otrok in trije odrasli. 

"Vprašanja o košarki v tem trenutku niso pomembna. V času, ko smo končali trening, je šeststo kilometrov stran bilo umorjenih 14 otrok. In učiteljica. V zadnjih desetih dneh so umrli starejši temnopolti ljudje v trgovini v Buffalu, so umrli verniki iz azijske skupnosti v Južni Kaliforniji. Zdaj so bili v šoli umorjeni otroci. Kdaj bomo naredili kaj?" je čustveno vprašal Kerr. 

Dejal je, da ima dovolj tega, da izrekajo sožalje prizadetim v takšnih dogodkih, da se z minutami molka spominjajo žrtev. Kerr je dejal, da je čas, da se na tem področju kaj stori. "Trenutno 50 senatorjev ne želi glasovati o zakonu HR8, ki bi vpeljal obvezno preverjanje ozadja, ki ga je spodnji dom sprejel pred nekaj leti. Zakon stoji tam dve leti. Obstaja razlog, zakaj o tem ne želijo glasovati: da bi zadržali moč, ki jo imajo," je bil neposreden Kerr. Zakon, na katerega se sklicuje Kerr, bi uvedel obvezno preverjanje ozadja ljudi, ki bi želeli kupiti orožje. 


"Sprašujem te, Mitch McConnell, sprašujem vse senatorje, ki nočete storiti ničesar glede nasilja, streljanja v šolah, streljanja v trgovinah. Sprašujem vas: Ali boste svojo željo po moči postavili pred življenja naših otrok, starejših, vernikov? Ker točno tako izgleda. To počnemo vsak teden," je dejal. 

Kerr je vse prisotne in vse, ki so mu prisluhnili, prosil, naj se vprašajo, kako bi se počutili, če bi se to zgodilo njihovemu otroku, vnuku, očetu, materi, sestri ali bratu. "Ne smemo postati otopeli, ko gre za te stvari," je poudaril. "Petdeset senatorjev v Washingtonu nas ima za talce. Se zavedate, da 90 odstotkov Američanov, ne glede na politično pripadnost, želi preverjanje ozadja – univerzalno preverjanje ozadja? Devetdeset odstotkov. Petdeset senatorjev v Washingtonu, ki nočejo o tem niti glasovati, nas ima za talce, kljub temu da si mi, državljani, želimo glasovanja. O tem ne bodo glasovali, ker se želijo obdržati na oblasti. Patetično je! Dovolj imam!"

Steve Kerr že dlje časa glasno opozarja na problem nasilja v ZDA in neprimerne zakonodaje, ko gre za uporabo orožja. Kerr je eden tistih, ki se že dlje časa zavzema za strožjo zakonodajo na tem področju. Leta 1984 je njegovo družino doletela tragedija, ko so napadalci ustrelili njegovega očeta. 

V ZDA je bilo letos v 144 dneh leta že 212 strelskih pohodov, navaja neprofitna organizacija Gun Violence Archive. Kot takšne definirajo dogodke, v katerih so ranjenih ali ubiti štirje ali več ljudi, pri čemer ne štejejo napadalca.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.