Svet
18 ogledov

Violeta Bulc v tožbo zaradi nemških vinjet

Violeta Bulc EPA
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc naj bi se odločila za tožbo zoper Nemčijo, ki uvaja vinjete. Te so po mnenju komisije diskriminatorne do tujcev.

Komisarka Violeta Bulc se je po poročanju nemškega Die Welta odločila, da bo posredovala in Nemčijo pred evropskim sodišče tožila zaradi kršitve prava Unije. Vir blizu komisije naj bi časniku povedal, da "bodo zoper Nemčijo sprožili postopek zaradi avtomobilskih cestnin, ki diskriminirajo tuje voznike in so zato v nasprotju s pravom Unije". Nemčija pa bi se pred sodišče lahko znašla celo pred poletnimi počitnicami v začetku avgusta.

Da bi lahko bi bil nemški vinjetni sistem diskriminatoren, se je izpostavljalo že dlje časa, saj bodo cestnino pravzaprav plačevali le tujci, domačini pa bodo dobili plačani znesek povrnjen v obliki nižjega davek na osebna vozila. Tudi Bulčeva pa se je pred meseci že zapletla v spor z Nemčijo zaradi ostrega pisma, ki ga je poslala v Bruselj ob napovedi uvedbe vinjet, ki naj bi bile diskriminatorne do tujcev.

Letna vinjeta 74 evrov

Nemški vinjetni sistem, ki ga je parlament že potrdil konec marca, naj bi stopil v veljavo 1. januarja 2016. Letna vinjeta bo v povprečju stala 74 evrov, pri čemer bo cena odvisna od velikosti in okoljske prijaznosti avtomobila. Za tujce bodo poleg tega na voljo še desetdnevne in dvomesečne vinjete, za katere bo treba odšteti od pet do 30 evrov.

Komentarjev 10
  • vseimam 10:45 01.junij 2015.

    Hrvaška se diskriminatorno obnaša glede letnih športnih ribolovnih dovolilnic. Te so na voljo le za hrvaške državljane, ne pa tudi za ostale državljane EU.

  • allstarr111 09:39 01.junij 2015.

    aja fak. sorry moja napaka, se vid da nisem bil tam že od 91 pa pomojem ne bom še naslednjih 50 let :)

  • zdrej 09:27 01.junij 2015.

    Ima tako funkcijo, mora jo opravljati. In ja, prav se mi zdi, da se Nemcem tudi pogleda pod prste. Ko smo uvajali vinjete v SLO so tudi oni zagnali vik in krik. Upam da doseže zastavljeno, ker potem je večja ...prikaži več verjetnost, da bo cena nemških vinjet nižja?