Zdravje > Aktualno
22 ogledov

Virus Zika: Resne možganske infekcije tudi pri starejših?

starec Shutterstock
Virus Zika bi lahko povzročal tudi resne možganske infekcije pri starejših, so danes opozorili francoski raziskovalci. Virus so namreč našli v možgansko-hrbtenjačni tekočini 81-letnega moškega, ki so ga januarja sprejeli v bolnišnico z visoko vročino in delno paralizo.

 

Moški se je ravno vrnil z mesec dni dolgega križarjenja po Pacifiku, Diagnosticirali so mu meningoencefalitis, vnetje možganov in možganske opne, je skupina objavila v znanstveni reviji New England Journal of Medicine.

V možgansko-hrbtenjačni tekočini pa so našli tudi virus zika. "Po našem vedenju gre za prvi tak primer," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od avtorjev študije, Guillaume Carteaux.

Prisotnost virusa Zika sicer še ne pomeni, da je bil virus tudi vzrok za bolezen, vendar avtorji študije opozarjajo, da je to možno. Pri pacientu, ki pred potjo po Novi Kaledoniji, Salomonovem otočju, Vanuatuju in Novi Zelandiji ni imel kakih zdravstvenih težav, namreč niso našli nobenih drugih infektov, so pojasnili.

Povzročal naj bi tudi paralizne motnje

Francoski raziskovalci so sicer v začetku tedna v medicinski reviji The Lancet razkrili tudi povezavo med virusom zika in paralizirajočo motnjo mielitis. Virus Zika naj pri odraslih sicer ne bi povzročal večjih težav; pojavili naj bi se le blagi simptomi, kot so nizka vročina, glavoboli in bolečine v sklepih. Resne težave pa povzroča pri novorojenčkih, pri katerih povzroča mikrocefalijo, hudo poškodbo možganov, ki se odraža predvsem v neobičajno majhni glavi.

Tudi Guillain-Barrejev sindrom

Znanstveniki so poleg tega potrdili še, da virus Zika povzroči tudi Guillain-Barrejev sindrom. Gre za redko bolezen, ko imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oz. v ohromitve, v hudih primerih pa tudi v težave z dihanjem, zaradi katerih je potrebna oskrba v intenzivni negi.

Komentarjev 1