Svet
6762 ogledov

Vodja Cie o namerah Putina glede Ukrajine in uporabe jedrskega orožja

Vladimir Putin Profimedia
Vodja Cie: Putin meni, da si ne more privoščiti poraza v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin meni, da si ne more privoščiti poraza v Ukrajini in zato vztraja pri vojni, hkrati pa ne kaže, da namerava Rusija uporabiti taktično jedrsko orožje, je v soboto na konferenci časnika Financial Times v Washingtonu povedal direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns.

Ukrajina ga muči že več let

Kljub nezmožnosti ruskega zavzetja Kijeva in napredovanja ruskih sil v ofenzivi na Ukrajino Putin po ocenah Burnsa ni spremenil svojega prepričanja o možni prevladi ruske vojske nad ukrajinsko. "Mislim, da je utrjen v prepričanju, da si ne more privoščiti poraza," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Dodal je, da ruskega predsednika "muči" Ukrajina že več let v "zelo vnetljivi kombinaciji zamere, ambicij in negotovosti". Ukrajinski upor naj ga ne bi odvrnil, saj je "toliko stavil na odločitve, ki jih je sprejel na začetku te invazije". "Mislim, da je zdaj prepričan, da mu bo krepitev sil še vedno omogočila napredek," je dejal Burns, sicer nekdanji veleposlanik ZDA v Rusiji.

Mariupol, Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Ne vidijo znakov, da bi želeli uporabiti jedrsko orožje

Povedal je še, da ameriške in druge zahodne obveščevalne agencije ne vidijo znakov, da bi bila Moskva pripravljena uporabiti taktično jedrsko orožje za zmago v Ukrajini ali ciljanje na podpornike Kijeva. "V obveščevalni skupnosti trenutno ne vidimo konkretnih dokazov, da bi Rusija načrtovala uporabo taktičnega jedrskega orožja." "A glede na rožljanje z orožjem, ki ga slišimo pri ruskem vodstvu, ne moremo zanemariti teh možnosti. Zato ostajamo zelo pozorni," je dodal.

Alina Kabaeva, vladimir putin Vojna Svet Udarili tudi po Putinovi partnerki Novice: Ameriški obveščevalci: To se dogaja s Putinovim zdravjem. Vladimir Putin Svet Svet To so vse glasnejše govorice o načrtu za rušenje Putina

Kitajska vojno pozorno spremlja

Vojna v Ukrajini je po besedah Burnsa vznemirila Kitajsko, ki zdaj pozorno spremlja nauke iz te vojne. Ne verjame, da je kitajskega predsednika Xi Jinpinga odvrnila od želje po združitvi Tajvana s Kitajsko, če bo potrebno tudi s silo. So pa Peking po besedah Burnsa presenetili slaba predstava ruske vojske, upor Ukrajincev in močna podpora Zahoda Kijevu. "Mislim, da jih je presenetil način, kako je še posebej transatlantsko zavezništvo stopilo skupaj v ekonomskih sankcijah zoper Rusijo," je dejal.

"Peking je vznemirilo dejstvo, da je to, kar je Putin storil, tesneje povezalo Evropejce in Američane. Mislim, da kitajsko vodstvo to pozorno spremlja, stroške in posledice morebitne uporabe sile za vzpostavitev nadzora nad Tajvanom," je še povedal direktor Cie.

Komentarjev 6
  • bobubob 17:16 08.maj 2022.

    Bi Američani trpeli rusko bazo na Kubi ? Nekoč so jasno povedali, kaj si o tem mislijo..... Mar Rusi danes ne razmišljajo podobno? Razlika je le v tem, da so se nekdaj Rusi obrnili, še predno je prišlo do večjega ...prikaži veča spopada, Američani pa bi se s svojimi EU hlapci oz. najemniško vojsko v Ukrajini borili do zadnjega prebivalca - ki je lahko Rus, Ukrajinec ali pa končno - katerikoli Evropejec, ki naivno sledi EU kleptokraciji. JJ ni izjema, torej bo tisti rogljiček kar velik rogljič....

  • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 15:14 08.maj 2022.

    Kaj bo Burns razkladal z usti polnimi dreka.... .Saj se je NATO matral 3 mesece z vojaško podhranjeno mikro Srbijo in končal vojno z dogovorom o umiku srbskih enot s Kosova... .

  • Blaster 14:00 08.maj 2022.

    bo ze prisel cas tudi za uporabo jederske...zal bo prepozno za vse nas.