Svet
14345 ogledov

Vojna v Ukrajini: "Konec najkasneje v začetku maja"

Ukrajina Kijev vojna Epa
Medtem ko ruske sile obstreljujejo več ukrajinskih mest, bosta obe strani danes vnovič sedli za pogajalsko mizo.

Ruska invazija na Ukrajino poteka že dvajseti dan. Ruske sile obstreljujejo glavno mesto Kijev. Zjutraj je v mestu odjeknilo več eksplozij, na kar je v enem od stanovanjskih blokov izbruhnil požar. Lokalna televizija Ukraine 24 navaja, da sta raketi, ki sta padli na zahodne obronke mesta, bili izstreljeni z beloruske strani. Britanski BBC teh navedb ni uspel preveriti. 

V zadnjih dneh se spopadi v bližini Kijeva krepijo. Ponoči so se alarmi pred zračnimi napadi sprožili tako v Kijevu kot tudi v Odesi, Umanu ter v regiji Hmeljnicki. 

Ob 9. uri naj bi se odprli evakuacijski koridorji na območju regije Sumi. Mesto Sumi Rusi v zadnjih dneh nepretrgoma obstreljujejo. Prekinili naj bi dobavo elektrike in vode. 

Nadaljevali bodo pogajanja

Pogajalci ruske in ukrajinske strani bodo danes nadaljevali četrti krog pogajanj, ki tokrat poteka v obliki videokonference. Ukrajinska stran je napovedala, da bo vztrajala pri premirju in umiku ruskih sil. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski še naprej vztraja tudi pri srečanju med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom

Rusija zahteva, da Kijev prizna rusko priključitev polotoka Krim ter neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine Doneck in Lugansk. 

Ruska nacionalna televizija video Svet Škandal na ruski nacionalni televiziji

Predsednikov svetovalec Oleksij Arestovič je v ponedeljek dejal, da "pričakuje konec vojne najkasneje v začetku maja", ko naj bi Rusiji zmanjkalo sredstev za nadaljevanje napada. Arestovič ocenjuje, da sta možna dva scenarija. Po prvem bodo mirovni sporazum dosegli v enem ali dveh tednih in ruska vojska se bo umaknila. V drugem primeru bo Rusija na pomoč poklicala sirske borce, posledično se bodo boji zavlekli v sredino ali konec aprila, ko bo dosežen dogovor. Pri tem je pomembno dodati, da Arestovič ne sodeluje osebno na pogajanjih med Ukrajino in Rusijo. 

Nove sankcije proti ruskim posameznikom

ZDA so uvedle sankcije proti enajstim posameznikom iz Rusije, večinoma generalom, ki sodelujejo v napadu na Ukrajino. Med njimi je devet namestnikov ruskega ministra za obrambo. Sankcije pomenijo prepoved potovanje v ZDA, prepoved vseh transakcij z njimi in zamrznitev premoženja v ZDA. Med drugim so sankcije uvedli proti poveljniku enot ruske nacionalne garde generalu Viktorju Zolotovu, ki je tudi član ruskega Sveta za nacionalno varnost, in generalu Dimitriju Bulgakovu, ki je zadolžen za vodenje logistike kopenske vojske, ter proti generalnemu direktorju podjetja Rosoboronexport, ki uvaža in izvaža opremo za rusko vojsko. 

Vojna v Ukrajini vojna v ukrajini Svet To od Ukrajincev zahtevajo Rusi

Kitajska vztraja, da ni del ukrajinskega konflikta

Kitajski zunanji minister Wang Yi je opozoril, da Peking ni udeleženec v vojni v Ukrajini in si zato ne želi, da bi sankcije Zahoda vplivale na Kitajsko. Poudaril je še, da vlada načelno nasprotuje sankcijam in da ima Kitajska pravico braniti svoje interese in pravice, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V telefonskem pogovoru s španskim kolegom Josejom Manuelom Albaresom je še ocenil, da je konflikt v Ukrajini posledica "kopičenja in zaostrovanja nasprotovanj v varnostni politiki Evrope v zadnjih letih", so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

Kitajski vodja diplomacije pa ni želel komentirati poročil ameriških medijev, da naj bi Moskva prosila Peking za vojaško pomoč. Tiskovni predstavnik ministrstva je sicer že pred tem označil poročanje za zlobne dezinformacije. Navedbe zanika tudi Kremelj.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 30
  • Pišmevuh 20:24 15.marec 2022.

    Ob kolkih? Treh ali pol treh?

  • kapibara1 18:55 15.marec 2022.

    Tota je pa tudi na ful zblojena ! - "Tisti, ki vzdržujejo Putinov vojni stroj, ne bi smeli več uživati v svojem razkošnem življenjskem slogu, medtem ko bombe padajo na nedolžne ljudi v Ukrajini," je pred dnevi ob napovedi četrtega ...prikaži več svežnja sankcij dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:41 15.marec 2022.

    A to se bo kar na gumb pritisnilo in bo konec vojne?