Svet
19434 ogledov

To od Ukrajincev zahtevajo Rusi

Vojna v Ukrajini
1/5
Profimedia
Ukrajinci zahtevajo umik ruskih sil, Rusi pa, da Kijev prizna rusko priključitev polotoka Krim in neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine.

Četrti krog pogovorov med Moskvo in Kijevom, ki se je začel danes, se bo po "tehničnem premoru" nadaljeval v torek, je sporočil ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak, poročajo tuje tiskovne agencije. Pogajanja so danes potekala v obliki videokonference, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa jih je označil za težka. Današnji pogovori so bili prvi po srečanju zunanjih ministrov Rusije in Ukrajine, Sergeja Lavrova in Dmitra Kulebe, v Turčiji prejšnji četrtek. Prvi trije krogi pogovorov so potekali v živo v Belorusiji, preboja na njih ni bilo, sta pa konec tedna obe strani izražali previden optimizem.

Roman Abramovič Sankcije Svet EU zadala hud udarec Romanu Abramoviču

Zahtevajo priznanje ruske priključitve Krima

Ukrajinska stran je sicer danes pred pogajanji napovedala, da bo vztrajala pri premirju in umiku ruskih sil, šele nato je pripravljena na pogovore o vsebinskih vprašanjih. V Kijevu so pred začetkom današnjih pogovorov tudi ocenili, da je Moskva pokazala bolj konstruktivno držo.

Rusija sicer zahteva, da Kijev prizna rusko priključitev polotoka Krim ter neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine Doneck in Lugansk.

Vladimir Putin Ukrajina Svet Nekdanji agent KGB-ja o tem, kam drvi Putin

Grozijo s prevzemom velikih mest

Čeprav je ruski predsednik Vladimir Putin na začetku operacije v Ukrajini vojski dal ukaz, naj se vzdrži napadov na večja mesta, pa zdaj obrambno ministrstvo ne izključuje možnosti, da bi prevzelo popoln nadzor nad velikimi naseljenimi območji, ki so zdaj tako rekoč obkoljena, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Putin je dal ukaz, da se zadrži vsakršen takojšen napad na velika mesta, ker bi bile civilne izgube velike," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Peskov.

Do civilnih žrtev v Ukrajini je po njegovih besedah vodilo to, da so "nacionalistične formacije" v Ukrajini postavile "vojaško opremo" v stanovanjska naselja.

DARS Slovenija Dars pojasnjuje, kje se je zapletlo z avtobusom ukrajinskih otrok

Mesta so obkoljena

Obrambno ministrstvo ne izključuje možnosti, da bi ruska vojska zavzela velika mesta, ki so že skoraj v celoti obkoljena, izjeme pa bi bila območja, ki se uporabljajo za humanitarne evakuacije, je dejal Peskov, ki je pri tem po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax izpostavil pomen ohranjanja največje možne varnosti civilnega prebivalstva.

"Zdi se, da voditelji ZDA in EU silijo Rusijo v napad na velika ukrajinska mesta, da bi našo državo obtožili odgovornosti za smrt civilistov," je dodal.

Zanikal je tudi poročila, da je Rusija zaprosila Kitajsko za vojaško pomoč. Rusija ima lasten potencial za nadaljevanje operacije, je zatrdil Peskov.

V Kijevu izstrelitev rakete na Doneck zanikali

Ruske oblasti so sporočile, da je ukrajinska raketa v Donecku danes ubila 23 ljudi, med njimi so otroci, deset ljudi je bilo ranjenih. V Moskvi so to označili za vojni zločin. V Kijevu so izstrelitev rakete na Doneck zanikali. Tiskovni predstavnik ruske vojske Igor Konašenkov je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je ukrajinska vojska na stanovanjski del mesta Doneck izstrelila raketo točka-U.

"Uporaba te vrste orožja v mestu je vojni zločin," je dejal. Po navedbah AFP trditev o številu žrtev ni mogoče preveriti, je pa teritorialna obramba Donecka na omrežju Telegram objavila fotografije več okrvavljenih trupel na ulici, okoli katere so porušene zgradbe.

Ukrajinska stran je zanikala izstrelitev rakete na Doneck, mesto, ki ga nadzorujejo proruski separatisti. "Definitivno gre za rusko raketo ali drugo vrsto orožja," je povedal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Leonid Matjukin.

Vodja doneških separatistov Denis Pušlin pa je za rusko televizijo dejal, da je šlo za raketo s kasetnim strelivom, ki so jo prestregli, tako da je bilo žrtev manj, kot bi jih bilo sicer. Žrtve naj bi bili ljudje, ki so čakali na avtobus, je dejal.

Sergij Stahovski Še vedno v šoku Šport "Bil sem 100-odstotno prepričan, da Rusija tega ne bo storila"

Obstreljevanje Kijeva in Harkova

V ruskem obstreljevanju stanovanjske četrti v ukrajinski prestolnici Kijev je bil v napadu na stanovanjski blok danes ubit najmanj en človek, več pa je bilo ranjenih, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili ukrajinski reševalci. O dveh smrtnih žrtvah ruskega obstreljevanja poročajo tudi iz mesta Harkov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 07:53 15.marec 2022.

    Bodo skuhal do konca. Kdo jih bo sploh še maral iz sosedstva, pa tudi širše jih bodo dojemali kot severne korejce....

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:36 15.marec 2022.

    "Zdi se, da voditelji ZDA in EU silijo Rusijo v napad na velika ukrajinska mesta, da bi našo državo obtožili odgovornosti za smrt civilistov," je dodal. Kriva je samo Rusija. Konec in pika. Rusija/ Putin je začel z vojaškimi napadi ...prikaži veči na Ukrajino. Vse ostalo so samo floskule.

  • jakec1575 20:48 14.marec 2022.

    Sele 19dan je priletela raketa v donetsk. A ni to cudno??