Svet
9905 ogledov

Novi pozivi za kaznovanje Srbije. Sankcije zahteva tudi ta Slovenec.

Beograd Vlado Putin kokarda Epa
Zaradi odnosa do Rusov je vzniknila pobuda za sankcije proti balkanski državi.

Devet poslancev evropskega liberalnega zavezništva Obnovimo Evropo je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in šefu evropskih diplomatov Josepu Borrellu poslalo pismo, v katerem zahtevajo zamrznitev pristopnih pogajanj med Srbijo in EU, poročajo srbski mediji.

Kot razlog za takšen korak so pri liberalcih navedli neskladnost med srbskimi in evropskimi stališči do ruske invazije na Ukrajino. Poleg prekinitve pogajanj zahtevajo tudi konec finančne pomoči, ki jo EU namenja Srbiji.

Sergij Stahovski Še vedno v šoku Šport "Bil sem 100-odstotno prepričan, da Rusija tega ne bo storila"

"V luči nedavnih dogodkov v povezavi z agresijo Rusije na Ukrajino smo zelo zaskrbljeni zaradi situacije, ki se razvija na zahodnem Balkanu. Posebej zaradi nespoštovanja obveznosti s strani Srbije, ki jih je le-ta prevzela kot kandidatka za članstvo v uniji. Skozi leta smo večkrat poudarjali obveznost Srbije, da usklajuje zunanjo in varnostno politiko s smernicami EU in da s konkretnimi dejanji pokaže, da deli naše skupne vrednote," je med drugim zapisano v pismu.

"Prepričani smo, da Srbija kaže nevaren premik k avtoritarizmu, ki je v nasprotju z njenimi težnjami po pridruživi EU. Ta dvojnost je kulminirala v zavračanju uvedbe sankcij proti Rusiji," je še zapisano.

Beograd ruska zastava | Avtor: Epa Epa

Med devetimi poslanci, ki so se podpisali pod pismo, je tudi Slovenec Klemen Grošelj. Na volitvah v Evropski parlament 2019 je bil na Listi Marjana Šarca izvoljen za poslanca. V vladi Marjana Šarca je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Med podpisniki so še poslanci iz Nemčije, Bolgarije, Litve, Estonije, dva iz Nizozemske, Španije in Romunije.

V pismu so navedli še, da je Srbija v zadnjem obdobju nazadovala pri vzpostavljanju pravne države, zaščiti človekovih pravic, svobode medijev in svobode izražanja.

Ubit ameriški novinar Brent Renaud. Ukrajina Svet Podrobnosti. "Moj prijatelj je bil ustreljen"

Srbija ne bo podprla sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, je v nedeljo na srbski televiziji TV Pink potrdila srbska premierka Ana Brnabić. Sankcijam ni naklonjena niti srbska opozicija.

Uradni Beograd ni uveljavil niti prepovedi prometa ruskih letal, tako da letalske družbe iz največje države na svetu še vedno pristajajo na srbskih letališčih. V zadnjem tednu se je pretok povečal za 100 odstotkov.

Komentarjev 14
  • Dusan12 11:52 02.april 2022.

    Grošelj ni Slovenec, je navadna pizda prodana Šiptarju Šarcu

  • Naklonsky 09:02 15.marec 2022.

    Fafajonka pa v jok...

  • Yanez 07:43 15.marec 2022.

    Ratni profiteri na kratke staze. Opet su se zayebali...

Sorodne novice