Šport
9884 ogledov

"Bil sem 100-odstotno prepričan, da Rusija tega ne bo storila"

Sergij Stahovski Reševalni pas/Twitter
Nekdanji vrhunski športnik, ki je čez noč postal vojak, je bil do zadnjega prepričan, da Rusija ne bo napadla Ukrajine.

Le dober mesec po tem, ko je nekdanji tenisač Sergij Stahovski odigral zadnji dvoboj v profesionalni karieri, je 36-letnik Ukrajinec zapustil ženo in njune tri otroke, da bi združil moči z ukrajinskimi silami v boju z ruskim okupatorjem.

Stahovski je v začetku januarja izgubil v uvodnem krogu kvalifikacij za OP Avstralije in nato oznanil konec profesionalne športne poti. Po dveh desetletjih nenehnih potovanj, treningov in prenatrpanih urnikov se je nadejal mirnega prehoda v drugo obdobje njegovega življenja, a je dobil vse prej kot to.

Stahovski | Avtor: Print Screen Print Screen
Njegova pričakovanja so se dokončno razblinila 24. februarja, ko je Rusija sprožila vojaški napad na Ukrajino. Štiri dni kasneje je bil Stahovski že v ukrajinski prestolnici, kjer je nemudoma poprijel za orožje in se pridružil boju za domovino.

"Nimam besed, da bi to lahko opisal," je trenutno dogajanje v Ukrajini komentiral nekdanji 31. igralec sveta. "Nikoli v življenju si nisem predstavljal, da bom oborožen in v improviziranem neprebojnem jopiču patruljiral po ulicah rojstnega kraja. Pet dni pred vojno sem bil v Kijevu in številni pripadniki ameriške in britanske obveščevalne službe so trdili, da bo Rusija napadla. Kljub temu sem bil 100-odstotno prepričan, da se to ne bo zgodilo. Dejal sem, da ni prav nobene možnosti za ruski napad. Pod kakšno pretvezo naj bi Rusija napadla Ukrajino? Veliko ljudi se še vedno prebuja v upanju, da so bile vse to samo grozne sanje. Toda po 16 dneh to ne deluje več," je dodal 36-letnik.

"Otrokom nisem povedal, kam grem. Majhni so že in ne bi razumeli pomena vojne. Žena je to pričakovala, čeprav ji tega naravnost nisem rekel, on pa me ni vprašala. Ko sem ji povedal, da odhajam, je neutolažljivo jokala. Ni bilo veliko pogovora," je zadnje snidenje z družino še opisal nekdanji tenisač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice