Svet
230 ogledov

Vojni pilot: Sestrelitev je bila namerna!

F-117 Nighthawk Profimedias
Oficir jugoslovanske vojske, ki je zrušil ameriško "nevidno" letalo meni, da je bila sestrelitev malezijskega letala povsem namerna, da teorije, da je šlo za pomoto, nikakor ne morejo zdržati.

"Oprostite, nismo vedeli, da je nevidno!" S temi besedami so v Srbiji leta 1999 pospremili sestrelitev ameriškega nevidnega letala F-117 Nighthawk. Mož, ki je zadel željeni cilj, je danes 58-letni Dani Zoltan, takratni polkovnik vojske Jugoslavije. Vojaški strokovnjak je prepričan, da je malezijsko letalo, ki so ga v četrtek zrušili nad Ukrajino, sestreljeno povsem namerno.

"Nemogoče je, da vojak, ki je izstrelil raketo, ni vedel, da gre za potniško oziroma civilno letalo," je Zoltan povedal za Jutarnji list. "Civilna letala, ki letijo na višini od 10.000 metrov, kakršno je bilo letalo Malaysia Arlines, imajo veliko večjo refleksno površino na radarju od vojaškega letala."

Dani Zoltan sicer dopušča možnost, da je šlo za "pomoto", vendar le v primeru, da je raketo izstrelil popoln amater. Na vprašanje, ali je imel vojak, ki je izstrelil raketo, možnost, da raketo uniči, preden doseže letalo (v primeru, da bi tik po izstrelitvi dojel, da gre za napako), Zoltan odgovarja, da bi dejansko lahko aktiviral šifro za samouničenje rakete, kar bi preprečilo tragedijo.

Pilot ni mogel nič

Vojaški strokovnjak je povedal tudi, da je pilot raketo sicer lahko opazil, vendar je imel tudi v tem primeru zvezane roke. "Civilna letala nimajo možnost pobega reketi. Pilot je, tudi če je raketo opazil, imel le nekaj sekund. Po drugi strani vojaška letala, odvisno sicer od tipa in sposobnosti pilota, imajo možnost pobega raketi. Za to je sicer potrebna izjemna usposobljenost pilota, kot tudi njegova vzdržljivost, saj človeški organizem težko prenese takšne manevre."

Jutarnji list je nekdanjega polkovnika vojske Jugoslavije vprašal še, kakšne je občutek ob izstrelitvi rakete, vedoč, da je v njej človek. "Ne sprašujete se, kdo je v letalu, pomemben je le cilj. Kot vojak sem branil teritorij svoje države. Razmišljal sem le, da bo to letalo, če ga ne uničimo, prineslo veliko slabega, najverjetneje tudi smrti. V vojni je žal pač tako."

Komentarjev 3
  • Žurnalček 14:50 19.julij 2014.

    nadaljevanje: Ta njihova baza zasledi balistične rakete na 3000km ali pa navadne rakete , kakor tudi visoko leteče granate na bližnjih razdaljah. Radista je verjetno zanesla rutina z že prej uspešnimi 10 sestrelitvami , pa mu sedaj na pamet ...prikaži več ni padlo , da je to civilni mednarodni avion in ne Ukrajinski, s katerimi so v vojni.Lahko pa da se je na rep Malezije zalepil vojni avion katerekoli države , radarska posadka pa ni imela možnosti komunicirati z pilotom , da takoj obrne v BC od koder je prišel. V takem slučaju on dvigne svoje prestreznike , vendat jih banda nima.

  • Žurnalček 14:49 19.julij 2014.

    Avion je namerno -proti vsem predvidenim postopkom , sestrelila separatistična banda , s protiavionskimi sistemi , ki jih je dobila na svojem ozemlju od bežeče in raspadajoče Ukrajinske vojske. Verjetno se spomnite , ko je celo na TV Ukrajinski oficir ...prikaži več povedal, da svoje baze ne bo predal bandi. No to je bila ena od PA baz Ukrajinske vojske.Smešni so vsi , ki govoričijo in spketkarijo o možnsti , za katere je pa verjetnost nula, da nimajo banditi osposobljenih vojakov za delo na PA sistemih. Tisti , ki mu kaj takega lahko pride iz ust je enostavno kreten . Sistem je bil isti kot v JNA , se pravi , narod rukuje oružjem. Po 10 x sestrelitvi vojnih in Ukrajinskih letal , so jih uspehi malo zanesli in niso već delali po proceduri , če so sploh kdaj, kajti nimajo zveze z Civilno kontrolo letenja , ki prva začne postopek. Obenem ima pa - USA-NATO protibalistično raketna baza na Poljskem -absolutno vse parametre tega dogodka, vključno z radio prometom med bando. Ta njihova baza zasledi ba

  • Žurnalček 13:59 19.julij 2014.

    No pa smo spet skupaj . Lepo. Želim vam uspešno nadaljevanje na soilo prekinjenega!