Svet
12 ogledov

Vojska začela napad, odjeknile eksplozije in streli

Napad na trgovski center
1/5
Žurnal24 main
Iz nakupovalnega središča, kjer islamisti že tretji dan zadržujejo talce, je slišati močne eksplozije in strele. Število žrtev se je povzpelo na 69.

Iz nakupovalnega središča v Nairobiju, kjer naj bi islamisti še vedno zadrževali nekaj talcev, je bilo davi slišati eksplozije in streljanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Somalska milica Šebab, ki je prevzela odgovornost za napad, v katerem je doslej umrlo 68 ljudi, je zagrozila, da bo pobila še preostale talce.

"Mudžahidom, ki so še v zgradbi, dajemo dovoljenje, da ukrepajo proti ujetnikom," je dejal tiskovni predstavnik Šebaba Šejk Ali Mohamud Rage. Koliko talcev je še ujetih, ni jasno. Kenijski notranji minister Joseph Ole Lenku je danes dejal, da jih je "nekaj", natančne številke pa ni navedel.

Napad na trgovsko središče v kenijski prestolnici se je začel v soboto, koliko talcev je še v zgradbi, pa ni jasno. Doslej je umrlo 68 ljudi, več kot 200 je bilo poškodovanih, še 49 jih pogrešajo. Policisti se bojijo, da bi lahko bilo smrtnih žrtev še več, saj ne vedo, koliko jih je še v trgovskem središču.

V poslopju naj bi bilo še od 10 do 15 napadalcev, davi pa je bilo iz njega slišati streljanje in eksplozije.

Akcija se bliža koncu

Neimenovani predstavnik kenijskih varnostnih služb je pred tem dejal, da je vojska začela napad na trgovsko središče. "Pričakujemo, da bomo napad kmalu končali," je povedal predstavnik milice. "S teroristi se ne pogajamo, in to se ni spremenilo. Vse rešene temeljito pregledamo in se prepričamo, da nam ne uide kateri izmed napadalcev."

Dogajanje posnele kamere

Danes so mediji objavili posnetke varnostne kamere, ki je posnela napad. Napadalci so v nakupovalno središče vdrli z dveh strani ter začeli streljati. V množico so vrgli tudi dve granati, pri čemer je ena eksplodirala. Ljudem so ukazali, naj začnejo recitirati islamske molitve, in tiste, ki tega niso storili, so takoj ustrelili.

Med žrvami Britanci

Med žrtvami naj bi bili tudi trije britanski državljani, zaradi česar se bo danes na izredni seji sestala posebna skupina v okviru britanske vlade. Premier David Cameron je zaradi dogajanja prekinil tradicionalni obisk pri kraljici Elizabeti II. v dvorcu Balmoral na Škotskem in se vrnil v London.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.