Svet
5126 ogledov

ZDA: Kdo bo predsednik?

ZDA volitve 2020 Epa ZDA volitve 2020
Zaprla so se še volišča na zahodni obali ZDA, ki bo predvidljivo glasovala za demokratskega predsedniškega kandidata Joa Bidna.

V ZDA so po volilnem torku že začeli ugotavljati izid volitev. Ni gotovo, ali bo že danes znano, kdo bo naslednja štiri leta ameriški predsednik, republikanec Donald Trump ali demokrat Joseph Biden.

Glede na projekcije ameriških medijev je demokratski kandidat Joe Biden zaenkrat osvojil 223 elektorskih glasov, njegov protikandidat, ameriški predsednik Donald Trump pa 214. Za zmago kandidat potrebuje najmanj 270 glasov.

Ameriška televizija Fox News je zmago na predsedniških volitvah v ZDA v zvezni državi Arizona, še preden so bile preštete vse glasovnice, prisodila demokratskemu izzivalcu Josephu Bidnu, kar je prvi "prestop" katere od ključnih zveznih držav v primerjavi z letom 2016. Trump naj bi medtem obdržal zase Florido, zmagal je tudi v Ohiu.

Štetje se nadaljuje

Televizija Fox News je zmago v Arizoni prisodila tudi demokratskemu kandidatu za zvezni senat, nekdanjemu astronavtu Marku Kellyju, kar pomeni, da so demokrati doslej republikancem v senatu odvzeli dva sedeža, republikanci pa demokratom enega. Demokrati morajo za prevzem večine v 100-članskem senatu, kjer so imeli do volitev 47 sedežev, republikancem odvzeti štiri sedeže.

Trump je leta 2016 zmagal tako na Floridi kot v Ohiu in, kot vse kaže, mu je letos uspelo to ponoviti kljub anketam, ki so obetale tesno zmago demokrata Bidna. Mnogi analitiki anketam, ki so kazale Bidnovo prednost v Ohiu, niso zaupali, na Floridi pa se je ponovilo leto 2018, ko so ankete napovedovale demokratski zmagi v tekmi za guvernerja in zvezni senat.

Tokrat analitiki menijo, da so bili za Trumpovo zmago na Floridi odločilni glasovi Američanov kubanskega, kolumbijskega in venezuelskega izvora, ki jih je prestrašil s trditvami, da želi Biden ZDA spremeniti v socialistično državo. Biden se je obnesel slabše kot Hillary Clinton leta 2016 v Miamiju, kjer je veliko takih volivcev.

Razen Arizone, kjer je Bidnu zmago doslej prisodila doslej le televizija Fox News, so ameriške televizije doslej Trumpu prisodile zmage v vseh drugih državah, kjer je zmagal leta 2016. Odprte pa ostajajo še tekme v Pensilvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Georgii, Teksasu in Iowi.

V vseh državah Trump trenutno vodi, vendar pa na primer v Pensilvaniji in Wisconsinu kakor tudi v Georgii še niso prešteli glasov iz večjih mest, kjer prevladujejo demokratski volivci. Odprto je še vprašanje glasovnic po pošti, ki so jih v Pensilvaniji začeli šteti šele po zaprtju volišč, po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA pa lahko upoštevajo tudi tiste, ki pridejo na volišča do petka.

Na odločitev bo najbrž treba čakati

Demokratski analitik in nekdanji politični strateg predsednika Billa Clintona James Carville, ki je napovedal, da bo Bidnova zmaga znana že do 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času, je za televizijo NBC zagotovil, da je še vedno optimist. "Šampanjec sem pač moral dati nazaj v hladilnik, kjer bo ostal najverjetneje vse do petka," je dejal Carville.

ZDA volitve 2020 | Avtor: Epa ZDA volitve 2020 Epa
Čeprav je zgrešil z napovedjo, pa se tudi drugi analitiki strinjajo, da bo treba na odločitev o predsedniku ZDA za naslednja štiri leta počakati še nekaj časa. Trenutno so možni vsi scenariji razpleta vključno z razdelitvijo elektorskih glasov na po 270 za vsakega kandidata, kar pomeni, da bo o naslednjem predsedniku odločal zvezni kongres. Seveda v primeru, da bodo elektorji ostali zvesti zmagovalcu njihove države in ne bodo glasovali po svoje.

Napovedi in ugibanja, da zmagovalec predsedniških volitev ZDA ne bo znan še več dni, tednov ali mesecev po volitvah 3. novembra, se torej trenutno kažejo kot vse bolj verjetne. To pa pomeni, da bo vmes prihajalo do tožb ene in druge strani, prav tako morda tudi do protestov, ki so v Washingtonu že dosegli raven spopadov med policijo in protestniki, ki nasprotujejo Trumpu.

Trump, ki ga nasprotniki med drugim obtožujejo rasizma, se je po doslej znanih izidih in analizah odrezal nad pričakovanji glede glasov latinsko-ameriških in temnopoltih volivcev, demokrat Biden pa je presegel pričakovanja glede podpore belih volivcev. Bidna so prav tako večinsko podprle ženske, Trumpa pa moški.

Medtem je Biden že nagovoril volivce, povedal  je, da bo še trajalo, preden bo znan končni rezultat, da pa se v njegovem štabu počutijo dobro in menijo, da so na poti do zmage.

Oglasil se je tudi Trump in tako kot Biden napovedal svojo zmago.

Jasno pa je tudi, da se je Trump doslej odrezal nad pričakovanji glede seštevka elektorskih glasov.

Več sledi ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.