Svet
65 ogledov

Volitve v Franciji: V drugi krog Macron in Le Penova

Francoska zastava EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
V drugem krogu francoskih predsedniških volitev se bosta, kot vse kaže, pomerila Macron in Le Penova. Fillon pred že podprl Macrona.

V prvem krogu današnjih predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev, ki jih je izvedel institut Ipsos, največ glasov dobil neodvisni kandidat Emmanuel Macron, 23,7 odstotka. Sledi mu skrajna desničarka Marine Le Pen z 21,7 odstotka. Sledita jima konservativec Francois Fillon in skrajni levičar Jean-Luc Melenchon z 19,5 odstotka glasov.

Macron in Le Penova naj bi se tako pomerila v drugem krogu 7. maja.

Glede na predvolilne raziskave ima boljše možnosti za zmago v drugem krogu Macron, ki bi tako z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik. Macron je bil sicer minister za gospodarstvo v socialistični vladi dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda, a je lani vlado zapustil in ustanovil lastno politično gibanje ter kandidira kot neodvisen kandidat.

Emmanuel Macron z družino | Avtor: EPA EPA

Macrona je pred drugim krogom že podprl tudi konservativec Francois Fillon, ki je povedal, da je glasovanje zanj pravzaprav edina možnost. "Ekstremizem lahko Franciji prinese samo nesrečo. Zato nimam druge izbire, kot da 7. maja oddam svoj glas proti skrajni desnici," je dejal.

Le Penova pa je rezultate na volitvah že označila za zgodovinski rezultat. "Izbirate med divjo globalizacijo, svetom, v katerem lahko teroristi prosto potujejo, ter Francijo z močnimi mejami," je dejala in pozvala volivce, naj izkoristijo edinstveno priložnost, saj so pred izbiro, ali bodo podprli nadaljevanje globalizacije, priseljevanja in prostega pretoka teroristov ali pa bodo glasovali za Francijo, za francosko nacionalno identiteto in varnost.

"Če na volitvah v Franciji zmaga Le Penova, to pomeni konec EU"

Volitve v Franciji podrobno spremlja ves svet, še posebej skrbo pa v Evropski uniji, saj bo izid v marsičem vplival na nadaljnji status druge največje članice v že tako zaradi brexita oslabljeni povezavi. "Če na volitvah v Franciji zmaga Le Penova, to pomeni konec EU. Pred nami so zagotovo odločilna leta in ne vemo, kako se bodo razpletla," je nedavno ocenil slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič iz skupine Evropske ljudske stranke. Le Penova namreč napoveduje referendum o izstopu Francije iz EU, umik iz evroobmočja ter schengna. Več komentarjev evropskih poslancev in analitikov si lahko preberete tu.

Francoske volitve so minile tudi v znamenju zagotavljanja varnosti, za kar je skrbelo kar 50.000 policistov in še sedem tisoč vojakov, ki želijo vnaprej preprečiti napad, kot se je zgodil sredi tedna na Elizejskih poljanah v Parizu, ko je pripadnik IS s kalašnikovko napadel skupino policistov in enega ubil.

Marine Le Pen | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 12
 • Marta Kogovsek 08:52 24.april 2017.

  upam na zmago Le Penove...da bo konec EU in uničujoce birokracije..predvsem pa dobrega zaslužkarstva posameznikov na položajih..tudi slovenskih...

 • erikkk 06:52 24.april 2017.

  S take evrope sem takoj zato da razpade v celoti ... počutim se kot suženj tistim na vladi in sedaj sem še drugorazredni državljan zaradi migrantov

 • Avatar čavez
  čavez 06:46 24.april 2017.

  V naši deželi muslimani niso dobrodošli in pika. Takšnih kot je Le Penova žal primankuje.