Svet
2739 ogledov

Voznikom Uberja na Hrvaškem dokončno prekipelo

Uber taksi Profimedia
Brez plačila za delo: "Počutimo se kot digitalni sužnji".

V Zagrebu in okolici bo okoli 2.000 taksistov, ki delajo za Uber, v nedeljo začelo stavkati. Do nadaljnega so se tudi odjavili s popularne aplikacije za prevoze, poroča Večernji list. 

Kot so pojasnili v sindikatu delavcev digitalnih platform, so se vozniki za stavko odločili, ker so znova ostali brez tedenskega plačila. Po pogodbi bi moral Uber "partnerjem" nakazovati denar vsak torek, a v zadnjem času plačila redno zamujajo. Tako ga niso dočakali niti minuli torek, niti v petek, ko običajno potekajo transakcije podjetij. Zaradi tega je nastala verižna reakcija, da podjetja zaposlenim ne morejo izplačati dogovorjenih plač. 

Sodu je izbilo dno še pomanjkanje kakršnekoli komunikacije s strani Uberja, saj lahko vozniki kot "partnerji" s podjetjem komunicirajo le prek aplikacije, nazaj pa dobijo le avtomatizirane odgovore, pravijo v sindikatu. "Ubrova politika je, da se hvali kot družbeno odgovorno podjetje in svoje voznika naslavlja s partnerji. V resnici pa se počutimo kot digitalni sužnji, ki ne vedo niti, za koga delajo," je dejala predstavnica sindikata Iva Filipović.

Za nedeljo organizirajo zbor pred hrvaškim sedežem Ubra in zahtevajo pogovor z "ljudmi". "Želimo vedeti, kaj se dogaja, želimo human pristop. Nismo roboti." Taksisti napovedujejo, da bo protest potekal tudi v ponedeljek, četudi bi do takrat dobili nakazan denar, ki ga pričakujejo že od prejšnjega torka.

Uber "Unde vrei?" Avto Dokazi, da minister uzakonja lupljenje z Uberjem

Hrvaška je Uber dobila že pred leti, sprva z velikim navdušenjem. Slovenija je letos spremenila zakonodajo o prevozih, ki je omogočila vstop na trg tudi digitalnim platformam, kot je Uber.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 09:53 17.oktober 2021.

    ja to je samo ena stran medalje.. druga še bolj temna je primer Booking.com, ta pobere 20%, za povrh pa mora uporabnik njegove storitve še plačati DDV naši državi , namesto Bookinga.. in potem pravijo kako je to krasno za ...prikaži več stranke. ja mogoče. kaj pa za našo državo ? Od 100€ gre takoj 20€ v tujino, od ostalih 80 gre 22% za DDV iz našega žepa, potem naj pa naš ponudnik živi. oziroma životari. in od 20€ ni nobenega davka na dobiček, pa dohodnine in itd.. STO pa nič !!

  • tlacan 23:43 16.oktober 2021.

    Saj so vedeli za koga delajo. Tako je, ko so ljudje pripravljeni drugemu kopati jamo a so na žalost padli tudi sami v njo. Upam, da so se vsaj zamislili, kako je taxistom, ki so izgubili svoj dohodek zaradi njih.

  • Ender3 18:35 16.oktober 2021.

    Upam, da je minister Vrtovc tole prebral. NSi se rada kiti s takšnim perjem. V razmislek vsemu, kar prihaja iz Amerike.

Sorodne novice